Uncategorized

Astăzi au fost sfințite cele șase clopote ale Catedralei Mântuirii Neamului. Catedrala va fi sfințită în 25 noiembrie

Cele șase clopote ale Catedralei Mântuirii Neamului, realizate la fabrica Grassmayr din Innsbruck, Austria, care au ajuns în țară pe 19 mai 2017, au fost sfințite azi, 3 septembrie, de Patriarhul Daniel.

,,Luni, 3 septembrie 2018, între orele 09:45 – 10:30, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit slujba de sfinţire a celor şase clopote ale Catedralei Naţionale, aflate la sol. Acestea urmează să fie montate, în zilele următoare, în turnul „Clopotniţă” de pe faţada de vest a noii Catedrale Patriarhale, la o înălţime de 60 de metri, împreună cu structura lor metalică. Sfinţirea exterioară a clopotelor va fi urmată de sfinţirea lor interioară şi a clopotniţei, după ce acestea vor fi instalate în turnul „Clopotniţă” precizează Patriarhia Română în comunicatul de presă de pe site-ul Agenției de știri Basilica (foto).

Cele șase clopote sfințite astăzi cântăresc împreună 33 tone, pe fiecare dintre acestea afându-se inscripționate, conform sursei citate: stema Patriarhiei Române, chipul în efigie al Patriarhului Daniel – sub păstorirea căruia s-a concretizat construirea Catedralei Naționale – și crucea patriarhală, precum și inscripția: „Binecuvântarea Patriarhului Daniel al României pentru Catedrala Națională – Centenar 1918 – 2018”.

Clopotul mare, dedicat dedicat „Eroilor Neamului”, cu o greutate de peste 25 de tone, o înălțime și un diametru de circa 3 metri, va putea fi auzit pe o rază de 15 km la evenimentele și sărbătorile importante. Patriarhia precizează în comunciat că cele șase clopote au fost plătite din banii instituției, nu din fonduri publice.

,,Clopotele au apărut în China şi apoi India, cu 3000 de ani înainte de Hristos, dar erau statice – sunetul se producea prin lovire cu ciocanul. Însă, clopotele europene produc sunetul prin mișcarea liberă a clopotului şi a limbii lui (balans). În Biserică, glasul clopotului reprezintă glasul lui Dumnezeu care cheamă pe oamenii vii la rugăciune şi comuniune, plânge pe cei decedați şi ocrotește oraşul sau satul de furtuni şi fulgere. Din punct de vedere social-cultural, clopotele Bisericilor sunt o notă specifică a culturii europene creştine” mai precizează comunicatul Patriarhiei.

Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfințită în 25 noiembrie în prezența patriarhilor Bisericilor Ortodoxe din Europa.