Uncategorized

Balul Operei 2019 – eleganță vieneză cu artiști de top. Anita Hartig, invitată specială

Iubitorii de operă și de vals vienez vor avea ocazia să participe, și în acest an, la Balul Operei 2019, un eveniment care are deja o tradiție proprie. Acesta ajunge la cea de-a 26-a ediție și va avea loc pe data de 9 martie. La fel ca și anul trecut, Balul Operei 2019 își propune să fie un eveniment inedit, prin care publicul va fi parte din spectacol și o să valseze până după miezul nopții.

Întreaga sală este amenajată în spirit de sărbătoare, în încercarea de a sublinia eleganța și rafinamentul Balului Operei din Viena. Scaunele din stal sunt îndepărtate, sala fiind special pregătită pentru a conecta zona publicului și scena. Aici, auditoriul se află în imediata apropiere a desfășurării spectacolului, bucurându-se de ocazionalele momente de interacțiune cu protagoniștii momentelor vocale și coregrafice.
Programul muzical se traduce prin același concept, al eleganței, și include momente orchestrale, solistice – vocale și instrumentale: valsuri, arii, balade, fragmente muzicale care respectă caracterul dansant, fiind astfel redate și prin mișcare scenică, prin participarea perechilor de soliști ai Ansamblului de Balet al Operei Naționale Române clujene.

În contextul interpretării momentelor muzicale de către soliștii instituției alături de invitații de prestigiu ai acestei ediții – soprana Anita Hartig, tenorul Teodor Ilincăi și dirijorul Vladimir Lungu – , se creează oportunitatea de a le oferi recunoaștere pentru meritele profesionale, dedicând aceeași importanță și tinerilor cu reale valențe artistice, care promit o carieră de succes. Se decernează, așadar, Premiile de excelență, acestui moment festiv urmându-i pauza de cocktail, care reprezintă, în esență, o invitație la socializare.

Elementul definitoriu al serii îl reprezintă valsul, o provocare încântătoare de a dansa alături de artiștii care au evoluat anterior pe aceeași scenă. Sustras dintr-o frază pe care Johann Strauss obișnuia să o rostească la începutul balurilor vieneze, îndemnul Alles walzer!  încurajează publicul să ocupe sala Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, care devine acum un imens ring de dans pe care se obișnuiește să se valseze până după miezul nopții.

Strălucirea, vocea cristalină și emoția vibrantă au înscris numele sopranei Anita Hartig în constelația lirică internațională. Debutul ovaționat pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, în anul 2006, a fost urmat de debutul internațional la Opera de Stat din Viena în anul 2009, la Royal Opera House din Londra în 2013, anul următor fiind marcat de o apariție inegalabilă la Metropolitan Opera New York, unice fiind toate spectacolele ce i-au titrat și purtat numele pe scene din Hamburg, Tokyo, Milano, München, Paris și Berlin. Sâmbătă, 9 martie, va insufla magie Balului Operei 2019, al cărei invitată specială este.b

Balul Operei 2019 este un eveniment co-organizat de Opera Națională Română din Cluj-Napoca și Fundația Transilvania Leaders.

sursa: operacluj.ro

Foto credits: Shirley Suarez