DIN TRANSILVANIA, Uncategorized

Batalionul 817 Artilerie ,,Petru Rareș”, 25 de ani în slujba țării

După ce săptămâna trecută, alte două batalioane din compunerea Brigăzii 81 Mecanizată General ,,Grigore Bălan” au sărbătorit 25 de ani de la înființare, joi, 5 martie, a venit rândul artileriștilor de la Prundu Bârgăului să marcheze într-un cadru festiv un sfert de veac de existență.

Manifestările au avut loc în localitatea Prundu Bârgăului, la sediul Batalionului 817 Artilerie ,,Petru Rareș” unde a fost dezvelită o placă comemorativă și în parcul din centrul localității unde a avut loc o ceremonie militară și religioasă ce s-a încheiat cu defilarea efectivelor unității, pe acordurile Muzicii Militare a garnizoanei Bistrița.

,,Prima zi a lunii martie are o semnificaţie deosebită pentru artileriştii din Prundu Bârgăului deoarece la această dată, în urmă cu 25 de ani, în garnizoana Dej, lua fiinţă Divizionul 817 Artilerie Antitanc, ca structură subordonată Brigăzii 81 Mecanizate.

În anul 1997, divizionul a fost nominalizat ca parte componentă a Forței de Reacție Rapidă a Armatei României și a fost redislocat în garnizoana Șimleu Silvaniei.  Divizionul a fost redislocat în garnizoana Prundu-Bârgăului în anul 2000, iar trei ani mai târziu a fost transformat în Divizionul 817 Artilerie Mixtă, prin reorganizarea Divizioanelor 815 și 817 Artilerie, fiind prima unitate de acest gen din Armata României.

În anul 2006, unitatea își schimbă denumirea în Batalionul 817 Artilerie Mixtă, iar doi ani mai târziu primește denumirea onorifică ”PETRU RAREȘ” și steagul de identificare. Concomitent cu procesul de operaționalizare al batalionului, militarii au participat la misiuni în Angola, Afganistan, Irak și Bosnia-Hertegovina, precum și la activități de pregătire în SUA, Germania, Belgia, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Iordania și Turcia. Performanțele structurii sunt completate de participarea la numeroase exerciții multinaționale, unde militarii batalionului au fost apreciați pentru profesionalismul dovedit.

Istoria recentă a batalionului se măsoară prin miile de proiectile care au lovit țintele în poligoanele de instrucție din Bogata, Cincu, Cârțișoara și Sîi. Pentru rezultatele remarcabile obținute de militarii unității în îndeplinirea misiunilor încredințate precum și la activitățile desfășurate pe teritoriul național și în afara acestuia, Drapelul de luptă al batalionului a fost decorat cu „Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre”, în anul 2010 și cu „Emblema de Onoare a Statului Major General”, în anul 2015” se arată pe pagina de Facebook a Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan” (sursă foto).

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând în picioare şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, oameni în picioare

Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, oameni în picioare şi costum

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni în picioare, mulţime, iarbă şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, oameni în picioare şi în aer liber

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane

Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber