Uncategorized

Bătrân bolnav din provincie, trimis de la spital să doarmă în gară. Vlad Voiculescu: „Un sistem care ignoră cu consecvență nevoile pacientului“

„Băi, România, băi, Spitalul de Ortopedie Foişorul de Foc, ceva e greşit de tot! Iar mie mi-e furie, tristeţe şi deznădejde“ – este strigătul de disperare al unei tinere din București care, într-o postare care a devenit virală pe Facebook, a relatat cum, luni seara, a întâlnit într-un mijloc de transport în comun un bătrân din Bacău, în vârstă de 83 de ani, bolnav, care fusese trimis de un medic de la Spitalul Foişorul de Foc să doarmă pe străzi pe motiv că programul de la Ambulatoriu se terminase.

„În momentul în care a primit biletul de trimitere cu un diagnostic prezumtiv, fără să se gândească prea mult, şi-a împachetat lucrurile şi, pregătit pentru operaţie, a plecat spre Capitală. Nu s-a gândit nicio clipă că dacă ajunge după o anumită oră la spital nu va fi primit si nu va avea unde să doarmă“, a povestit tânăra potrivit Adevărul.

Omul a ajuns la Spitalul de Ortopedie Foişor, unitatea sanitară către care avea trimitere pentru o primă consultaţie, după ora 20.00, când ambulatoriul unităţii medicale era închis. A fost trimis pe străzi şi instruit să vină abia a doua zi. A luat drumul Gării de Nord cu gândul că se va culca pe scaunele sălii de aşteptare. Reţinuse numărul liniei de troleibuz cu care venise la spital şi s-a îndreptat către staţia mijlocului de transport în comun.

„I-au apărut mai întâi bastonul, o  sacoşă de pânză neagră în mâna cu care se ajuta de bară, apoi trupul uşor gârbovit”, rememorează femeia, pe Facebook, momentul în care l-a văzut pe bătrân pentru prima oară. „M-am îndreptat către el să-l sprijin pentru a se aşeza pe un scaun“, continuă tânăra. „Am fost la spital, la Foişorul de Foc. Am hârtie, am tot ce trebuie… Mi-au zis de la spital că au paturi în gară şi pot să fac şi duş. Şi mâine o să merg la alt spital“, a explicat bătrânul.

Şocată că un bătrân care a plătit toată viaţa asigurări de sănătate este trimis de medicii din Bucureşti să doarmă în gară, Monica Cazan, tânăra care a făcut cunoscut cazul, a decis să îl ajute. L-a cazat pe banii ei într-un hotel aproape de Gara de Nord. „N-am putut să-l abandonez fără răspunsuri în bezna unui oraş necunoscut. Nu aveam nimic în cap. Nu aşa ne tratăm bătrânii, nu aşa ne tratăm neputincioşii, nu aşa îi tratăm pe oamenii care nu ştiu procedurile. Înţeleg că, dacă sunt 100 ca el, situaţia este dificil de gestionat pentru spital. Totuşi, pacientul a plecat cu un bilet de trimitere dat de medicul de familie, datat 27 august, şi a înţeles că trebuie să vină urgent în Bucureşti, la spital. Conform biletului de trimitere trebuia programat pentru un consult. Avea bagajul făcut, cu papuci, cu pijama, era foarte convins că va fi primit de medic şi că acesta îl va opera. Degeaba am încercat să vorbesc la telefon cu ortopedul pentru a găsi o soluţie, m-am lovit de un zid şi mi-a spus să îl iau acasă. Putea să ne spună să mergem la camera de gardă, orice, procedural“, a povestit, pentru „Adevărul“, Monica Cazan.

Marţi, la prima oră, s-a dus să-l ia pe om de la hotel ca să-l ducă la spital. Bătrânul a fost internat pentru investigaţii amănunţite de către medicul de gardă. Nu era cel care l-a trimis să doarmă pe străzi.

„Un sistem care ignoră cu consecvență nevoile pacientului. Soluții există, cu minim de efort din partea autorităților. Cum să lași omul să doarmă în gară?“, spune Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății. „Pentru familiile care vin cu copii bolnavi la București sau la Cluj, există MagicHOME. Va trebui să facem mai mult pentru oamenii în nevoie. Noi, cu toții“, este părerea fostului ministru.