LIFESTYLE, Uncategorized

Bijuterie arhitectonică în ruine: Castelul Roșu de la Lilieci (județul Bacău)

În satul Lilieci, comuna Hemeiuș, județul Bacău se află un interesant monument istoric inclus în patrimoniul național al  valorilor culturale şi istorice. Este vorba de Castelul Roşu, aflat într-un parc dendrologic cu suprafaţă de 50 de hectare fosta reședință a marelui vornic Costache Cantacuzino-Paşcanu. Castelul însă, a fost construit de prințesa Lucia de Sayn-Wittgenstein-Berleburg. nepoata lui Costache Cantacuzino-Pașcanu, care moștenește de la mama ei, domeniul de la Lilieci. După construcția castelului, prințesa îl aduce şi pe Christian Adolf, un celebru arhitect german, care lucrează 13 ani că amenajeze parcul castelului şi să îl populeze cu specii exotice de plante, peste 1300 de specii de arbori și arbuști. Castelul rămâne moștenire fiicei prințesei care l-a construit, iar odată cu instaurarea regimului comunist este preluat de către stat.

Construit în stilul goticului târziu englezesc, cu elemente ale goticului venețian, între anii 1864-1866, castelul are parter, etaj şi demisol şi este situat în mijlocul unui mare parc englezesc care a fost transformat, mai apoi, în parc dendrologic în perioada comunistă, după ce în anul 1955 clădirea şi parcul din jur au intrat în patrimoniul Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice). Denumirea castelului vine de la gresia şi cărămizile de culoare roşie, placate pe ziduri.

Din nefericire, statul nu a investit îna cest castel care, deși aflat pe lista monumentelor istorice, s-a degradat treptat, astfel că astăzi este în ruină și nu mai poate fi vizitat.

Sursă foto: Jurnal spiritual, călătorim.ro

Imagini pentru castelul rosu de la lilieci hemeius

Imagini pentru castelul rosu de la lilieci hemeius

Imagine similarăImagini pentru castelul rosu de la lilieci hemeius