DIN TRANSILVANIA, Uncategorized

Bistrița are foarte multe locuințe, dar politicienii se întrec în a oferi „soluții” de locuire tinerilor

Primăria Bistrița a schimbat destinația terenului aferent Liceului Tehnologic Agricol Bistrița, din teren agricol, în teren destinat edificării de locuințe proprietate privată de către tineri sub 35 de ani. Vorbim de 32 hectare de teren care ar urma să fie un cartier de locuințe. Dacă PSD va câștiga Primăria Bistrița. Dacă o vor câștiga alții, se va face în altă parte. Dacă e nevoie de așa ceva, nu știm.

În ultimul timp au apărut diverse propuneri legate de construcția unui cartier pentru tineri, invocându-se cererile depuse de aceștia pentru obținerea unei locuințe.

Ciclic, apare această problemă, care nu se rezolvă niciodată, fiindcă mereu vor exista cereri de locuințe. Problema e că de cele mai multe ori nu e necesară intervenția autorității publice, dar e un subiect de pe care se câștigă electoral, cel puțin pe termen scurt.

Bistrița nu are o strategie pentru locuire. Cei care au făcut propuneri scoase din joben habar nu au ce înseamnă un astfel de proiect. Mai mult, scot la înaintare ce le trece prin cap, fie că vorbim de locație sau alte lucruri.

Mai mult, numărul de locuințe din oraș la această oră se apropie de 45 000, ceea ce înseamnă că la 1,8 persoane, există o locuință. Construcția în regim public în anii 2000-2009 și în regim privat între 2009-2018 s-a făcut accelerat, iar asta s-a întâmplat și pe fondul migrației, foarte mulți bistrițeni au plecat în alte țări, temporar sau definitiv. Putem spune că Bistrița are exces de locuințe, dar există cereri, fiindcă nimeni nu refuză o garsonieră sau un teren gratis.

Liceul Agricol Bistrița ar trebui să fie unul de elită, în sensul că județul nostru este în top 3 număr fermieri la nivel de țară, iar agricultura se face științific, cu pregătire. Bistrița are Stațiune Pomicolă și o bună tradiție în domeniu, dar a fost abandonat totul, fiindcă nu e viziune. Decizia consilierilor, a inspectorului școlar și a conducerii Liceului Agricol, este cel puțin greșită. Astăzi fondurile europene pe agricultură sunt la îndemână, iar acolo se poate dezvolta o bază materială performantă, cu dotări, de mare perspectivă. Nu oricine are o așa oportunitate.

În urmă cu câțiva ani au fost cumpărate utilaje noi, un tractor ca bază didactică. Ideea era de a realiza o fermă model pentru tinerii județului care vor dori să investească în agricultură.

E regretabil că un inspector școlar a ajuns să spună că acel teren e plin de bălării și nu se întâmplă nimic. Doamna Tabără, mergeți la catedră și lăsați pe alții care înțeleg fenomenele și care își încurajează directorii în a fi buni administratori, fiindcă e vorba de averea și proprietatea orașului. Ar fi bine ca ea să fie administrate cu cap, în folosul școlilor. La Școala Generală numărul 1 aveți mult teren. Vreți să faceți blocuri pe el? Și la Generală 4 e aceeași situație.

Slabă gândire, slab management.

În altă ordine de idei, nu e tocmai ușor pentru un tânăr să-și construiască o casă, chiar dacă are 2,5 ari teren. Astăzi mii de tineri cu vârste între 35-50 de ani stau în blocurile ANL. Ei nici măcar n-au reușit să achiziționeze un apartament prin credit ipotecar. Nu lipsa celor doi ari de teren primiți de la Primărie îi împiedică să-și facă o casă. Să fim serioși. Le dăm medicilor doi ari de teren care se vinde cu 2500 de euro? E o jumătate de salariu, nu? Cei care nu au bani, nu-și pot construi o casă, iar apartamentele pentru asta sunt făcute, altfel ar fi goale.

Riscul e mare ca multe dintre loturi să rămâne terenuri virane pe o perioadă lungă de timp, fiindcă de primit teren gratuit nimeni nu se dă deoparte. Pe urmă mai văd ei ce fac. Sigur că ideea e îmbrățișată ușor pentru că e popular să spui că le dai tinerilor terenuri gratis.

Ultimele studii privind locuințele la nivel de țară este îngrijorător în privința locuințelor aflate la mariginile orașelor. Viitorul nu arată bine deloc.

“Ansamblurile rezidenţiale de astăzi, de la periferia oraşelor, vor fi viitoarele ghetouri de mâine.” E opinia specialiştilor în politici de locuire care le reproşează autorităţilor că ignoră subiectul. Suntem primii în Europa la capitolul proprietate, 95% dintre români sunt proprietarii caselor în care stau, dar ocupăm aproape ultimele locuri la capitolul condiţii. Locuim în case mici, aglomerate, degradate şi scumpe la întreţinere și situate în locuri improprii, cu acces greu la magazine, centrul orașului, școli.

Așadar stimați reprezentanți ai orașului nu e târziu să regândiți un pic situația. Vedem eșecurile în lanț ale deciziilor de acum 8-10 ani. Galeriile unora față de pârtia de schi sau Parcul Industrial nu ajută la nimic astăzi. Au fost momente când se putea acționa, acum e tardiv. Că unii se prezintă ca mari descoperitori, e altă problemă. E amuzant că în ianuarie unele galerii erau mute, iar altele o dădeau tare cu: „Pârtiiiiiiiiie”, iar astăzi îi vedem nervoși . S-a dus repede minunea și unii și-au luat noul rol de contestatari. Până la iarnă. Dacă o să fie o iarnă lungă o să-i regăsim în tribune din nou. Ca o paranteză, votul pentru pasarela de pe strada Independenței sau pentru modernizarea Pieței Centrale s-a dat cu mulți ani în urmă.