Uncategorized

Ca la noi, la nimeni! 10 zile de petreceri la Târgul Mare al Bistriței.

E mare întrecere între primari în organizarea zilelor orașelor și a comunelor. Nici nu începe bine anul, că oamenii nu au liniște până nu văd rezolvată cea mai stringentă problemă a lor. Artiști, ansambluri, organizare. E stres mare pentru toți. Iar gura târgului e importantă. Se știe pe cine aduce X sau Y să cânte pentru săteni. Unii dau lovituri de imagine și vin cu artiști de top. La țară e mare hărmălaie pe subiect. Și nu numai la țară. Pot aștepta drumurile și școlile cu anii. Zilele acestea sunt miezul mandatului la majoritatea primarilor.

La Bistrița nu se mai țin Zilele Bistriței, fiindcă ziua orașului este pe data de 16 iulie. Așa că s-a inventat o altă sărbătoare pentru orășeni, care poartă denumirea de Târgul Mare. Denumirea ar veni tot din istoria orașului. Sigur că în orașe se țineau târguri cu regularitate. Ce înseamnă asta astăzi? Credem că nimic. E doar o denumire. O denumire nepotrivită. Ideea de bâlci, așa primarul Crețu transmite de multă vreme, este ceva complet depășit. Denumirea de bâlci în 2018 este cel puțin anacronică. Nu are legătură cu tradițiile sau alte lucruri de acest gen, care ar putea fi invocate. De la Zilele Bistriței, care au o denumire banală, s-a ajuns la una desuetă.

Sigur că mai importantă este acțiunea în sine, ce vrea ea să reprezinte, cum se administrează toată ea, pe ce se cheltuie banii. În ultimii ani, Primăria Bistrița a primit un ajutor substanțial de la Consiliul Județean, care are experiența festivalurilor folclorice. E nevoie de cunoștințe și experiență, iar Consiliul Județean Bistrița-Năsăud Emil Radu Moldovan, e priceput în așa ceva. Doar supraveghează atent tot ce se întâmplă în celelalte 61 de primării. Nu-i treabă ușoară. Trebuie să știe cine vine, pe ce filieră, să nu fie din piață sau cu semnul #rezist pe tricou. Totul e pus la punct. Așa că, pe lângă cei câteva zeci de funcționari ai Primăriei Bistrița, pentru care cetățenii orașului plătesc în jur de 10 000 lei pe lună pentru fiecare, vine și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud Emil Radu Moldovan cu mult know-how și cu oameni de valoare. Totul se face în colaborare. Nu mai face primarul de capul lui. E implicat tot PSD-ul, pentru a nu exista probleme de niciun fel. Se asigură și prezență ca la celelalte festivaluri folclorice de pe pietonal, cu care ne-a obișnuit CJ BN.  Vă amintiți de Zestrea Nordului și alte alte manifestări de mare ținută artistică. Foarte inventivi cei de la CJ BN. Se adună 100 de membri de partid în fața scenei și treaba e bună. Ne vedem la anul. Pentru asta sunt făcuți banii, să fie cheltuiți. Pe ce ? Pe orice. Nu pe autostrăzi, fiindcă dacă facem autostrăzi oamenii o să circule și nu o să-și mai dorească folclor. Mai bine fără.

Faptul că Primăria Bistrița încasează sume de bani importante din închirierea spațiilor e un lucru foarte bun. De 20 de ani asta se întâmplă. Vine lumea, consumă, comercianții vând și pot plăti chirie pentru metri pătrați pe care îi închiriază. Asta nu înseamnă că acei bani trebuie sparți. Nu înseamnă că e în regulă să dai peste 10 000 de euro unui artist ca Delia pentru 45 de minute. Atât câștigă un inginer la o firmă din oraș într-un an. Un inginer bun. Mai mult decât atât, nu trece neobservat faptul că PSD-ul a mai adus-o și la sărbătoarea câmpenească, numită Festivalul Usturoiului. Ne așteptăm să o vedem cântând la lansările candidaților socialiști, de aici sau din țară.

Cât privește cele 10 de festival lucrurile sunt simple.  Sigur că lumea va veni, fiindcă oricum e plin pietonalul și nu numai la sfârșit de săptămână, dar am luat-o razna cu onorariile, cu chefurile. Nu a trecut mult de la Nunta Zamfirei, care, de la 2 zile de muzică decentă s-a transformat în 10 zile de bairam.

Gusturile proprii sunt subiective așa că nu ar trebui să stea la baza finanțării publice în nici un domeniu. Folclorul are locul lui, dar toate mini-festivaluri aproape săptămânale au îndepărtat oamenii de actul cultural. Multe manifestări se suprapun. În momentul de față, prin deciziile luate arbitrar, prin lipsa de diversitate și viziune, milioanele de lei bugetate anual devin mai mult fonduri de campanie electorală constantă sau promovare personală.

În urmă cu 2 săptămâni au fost super trupe la Bistrița. Una și una la Way too far rock festival. Toți au cântat admirabil. Public zero. De ce? Pentru că PSD-ul a introdus mocangeala și repetiția evenimentelor. Le-a banalizat pe toate, iar astăzi vedem rezultatele. La noi toate sunt gratis, dar lumea nu participă. Alții vând bilete pe bani mulți și e arhiplin.

Nici nu putem vorbi de comparații cu Cluj, Timișoara sau Sibiul, dar credem că am putea lua câteva exemple măcar de la orașe mai apropiate de mărimea Bistriței. Astfel, Alba-Iulia și Târgu Mureș prezintă evenimente vizibile la nivel național, cu ținută, decente. La Bistrița, altădată.