Uncategorized

Călător în România. Palatul Culturii din Iași. FOTO

de Amalia Pop 

Sunt multe lucruri care nu funcţionează în România noastră de zi cu zi …
Economia și sistemul bancar sunt compromise, mediul educaţional și sistemul sanitar sunt deficitare așa cum administrația publică are fel și fel de blocaje care se răsfrâng asupra mediului privat, însă nu am înțeles niciodată de ce în țara noastră nu funcționează turismul.

România este cunoscută în lume ca fiind una din cele mai frumoase țări ale Europei, ea este țara iei tradiționale devenită vedetă în fashion show-urile din Londra, Paris sau Dubai, țara asta este locul de refugiu al prințului Charles iar castelele României sunt casă de împrumut pentru prinți și prințese hollywoodiene. România are trecut și prezent, ea este subiect de promovare pentru National Geographic Travel și UniLad și cu toate astea turismul românesc este la pământ.
Ce ne lipsește de fapt? Unde greșim și de ce nu ne autopromovăm?

Cred că fiecare dintre noi are propriul său răspuns însă din punctul meu de vedere cred că unul dintre motive este lipsa de implicare. Om fi demotivați sau nu este greu de raționat. Dar indiferent care este realitatea …. Eu voi bifa pe lista “Musai de vizitat în România”, Palatul Culturii din Iași, o clădire relativ nouă construită între 1906 și 1925, emblemă a arhitecturii neogotice a secolului XX în România.

De-a lungul timpului impunătoarea piesă arhitectonică și-a diversificat funcționalitatea. Dacă într-o primă etapă a existenței sale a fost investită cu rol administrativ și de justiție pas cu pas ea a devenit un ambasador al culturii românești și cu preponderență al istoriei Moldovei.

Ridicată în perimetrul fostei curți domnești al Moldovei, mai exact pe locul fostului palat domnesc edificiul tronează asemenea unui brav voievod care stă demn în fața potențialului inamic.

De ce “Musai de vizitat” ? Pentru că odată ce calci pe prima treaptă a palatului pășești în trecut și în mod inevitabil mintea se refugiază într-o lume a nobililor și a cavalerilor. Pătrunzând pe coridoarele de un alb imaculat ai senzația că te afli într-o vizită oficială în care vei fi întâmpinat de însuși prințul Alexandru Moruzzi sau prințul Mihail Sturza iar la un pas distanță de acest cadru nobiliar și high class îți trec prin fața ochilor secvențe din cotidianul țăranului român. Întregul palat respiră prin toți porii artă, cultură și istorie. De la stucurile decorative în stil neoclasic de pe pereții exteriori și interiori ai edificiului până la colecțiile de pictură modernă ale unor artiști români și europeni.

Fără doar și poate Palatul Culturii din Iași trebuie inclus pe lista “Musai de vizitat în România”.