ACTUALITATE

Camera Deputaţilor a adoptat modificările la Codurile penale

Codurile penale (Codul Penal și Codul de Procedură Penală) au fost adoptate astăzi, în Miercurea mare, 24 aprilie 2019, în Camera Deputaților care este forul decizional din parlamentul României.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, ca for decizional, proiectele pentru modificarea Codului penal şi celui de procedură penală. Procedura parlamentară a fost reluată după ce lui Tudorel Toader i s-a reproşat că nu iniţiază OUG pentru aceste modificări. Astfel, coaliția de la guvernare a obținut ceea ce și-a dorit de mult timp, adică adoptarea celor două coduri cu modificările pe care le dorește această coaliție.

Câteva modificări din cele două coduri, adoptate astăzi în Camera deputaților sunt:  „Reducerea termenelor de prescripţie a răspunderii penale, emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative au fost exceptate de la infracţiunea de favorizare a infractorului, infracţiunile de dare de mită şi de cumpărare de influenţă au fost dezincriminate parţial, a fost dezincriminată total infracţiunea de neglijenţă în serviciu, înjumătăţirea pedepselor pentru infracţiunile de delapidare şi abuz în serviciu dacă autorii faptelor achită prejudiciul până la rămânerea definitivă a sentinţei etc.

Opoziția a anunțat că va ataca la CCR vor ataca proiectele celor două coduri la CCR.

„Adoptarea modificărilor la Codul Penal este un act de maximă sfidare faţă de oamenii cinstiţi, faţă de problemele reale ale românilor. Este un act de sfidare faţă de statutul României de membru al UE. Modificările exced cu mult deciziile Curţii Constituţionale care sunt folosite doar ca pretext pentru favorizarea infractorilor, a corupţilor prin lege. PSD şi ALDE le spun practic tuturor partenerilor occidentali ai României că nu-i mai interesează lumea civilizată şi că vor ca în România legea şi ordinea să fie făcută de infractori, pentru infractori. PNL nu va vota Coduri Penale ale lui Liviu Dragnea! Vom contesta la Curtea Constituţională propunerile de modificare a acestor coduri de favorizare a infractorilor şi corupţilor prin lege”, a declarat în Raluca Turcan (PNL),  citată de Mediafax.

Cele două proiecte de modifiacre a codurilor penale adoptate azi de Camera Deputaților vor fi trimise spre promulgare președintelui României.