Uncategorized

Capre negre surprinse în Parcul Național Retezat. VIDEO

de Mihai Sărmășan

Populația de capră neagră din Parcul Național Retezat depășește 200 de exemplare. Specialiștii estimează o populație de aproximativ 7.000 de capre negre în România.

Capra neagră, Rupicapra rupicapra, este răspândită în zonele muntoase, stâncoase, din Europa și Asia Mică. Departe de prădători, în zonele stâncoase își procură hrana, deplasându-se cu ușurință printre stânci și zone abrupte, uneori prin salturi spectaculoase, având copitele adaptate și musculatura picioarelor foarte dezvoltată.

Are o înălțime de până la 130 de centimetri și o greutate de până la 50 de kilograme, putând trăi în libertate până la 20 de ani. Caprele negre trăiesc în grupuri de până la 30 de exemplare, structura grupurilor fiind schimbată în funcție de anotimp.

Parcul Național Retezat, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a #Pădurilor – #Romsilva, este situat în sud-vestul țării, în județul Hunedoara. Parcul are o suprafață de 38.047 de hectare, din care 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare fiind în zone de protecție strictă sau integrală.


Parcul Național Retezat asigură un echilibru al faunei și un habitat sănătos pentru urși, lupi, râși, capre negre, cerbi, căprioare sau mistreți. Aici trăiesc 185 de specii de păsări și pot fi găsite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice.

Pe raza parcului sunt 80 de lacuri și tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din țară, și Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România.

sursa video și text: Facebook ROMSILVA