Uncategorized

Castelul Teleki din Posmuș (Bistrița-Năsăud), monument istoric din sec. al XVIII-lea, va fi reabilitat și transformat într-un centru cultural

În satul Posmuș (comuna Șieu) din județul Bistrița-Năsăud se află, într-o stare avansată de degradare unul dintre cele mai frumoase castele ale Conților Teleki, persoane influente în Transilvania secolelor  trecute. Aflat pe un domeniu care se extinde pe 11 hectare, castelul în stil baroc a fost construit de familia Teleki de Szék în secolul al XVIII-lea, fiind astăzi înscris pe lista monumentelor istorice de interes național.

În ultima ședință a Consiliului Județean al județului Bistrița-Năsăud a fost semnat contractul de proiectare și lucrări  privind reabilitatea acestui castel și transformarea lui într-un centru cultural modern. Contractul, în valoare de 4 milioane de euro, este finanțat din fonduri europene nerambursabile prin Programului Operațional Regional (POR).

În cadrul proiectului vor fi executate următoarele lucrări multiple, printre care: consolidare fundații, ziduri, planșee, bolți, sarpante; intervenții de eliminare a umidității, izolații orizontale și salubrizare a pereților; dezafectarea instalațiilor interioare și exterioare existente; introducerea unor instalații electrice, sanitare și termice noi; refacerea finisajelor exterioare și interioare și a pardoselilor; restaurarea componentelor artistice din piatră, fier forjat, tencuieli;- refuncționalizarea întregului ansamblu și adaptarea spațiilor la noile funcțiuni, fără a afecta caracterul de monument istoric. În urma lucrărilor, castelul cu cinci corpuri de clădire, va fi transformat într-un centru cultural cu săli expoziționale, săli de conferințe, bibliotecă și ateliere de creație. Termenul de executare a lucrărilor este de 3 ani.

Foto: Monumente Abandonate (Facebook)

Fotografia postată de Monumente Abandonate.

Fotografia postată de Monumente Abandonate.