Câteva repere ale clădirii Catedralei Mântuirii Neamului

Catedrala Mântuirii Neamului, a cărei slujbă de sfințire se desfășoară în aceste momente, este adăpostită într-o clădire impresionantă demnă de Cartea Recordurilor, din mai multe puncte de vedere. Potrivit site-ului oficial al acesteia, câteva dintre elementele clădirii Catedralei Mântuirii Neamului sunt:

  • suprafața totală a terenului: 110 000 metri pătrați (terenul are formă dreptunghiulară)
  • înalțimea: 120 m (până la baza crucii de pe turla principală)- cât un bloc cu 30 de etaje
  • lungimea: 126,10 m
  • aria construită la sol: 13,668 metri pătrați
  • aria construită totală: 52,52 metri pătrați
  • capacitatea: 1000 de scaune pentru participanții la slujbe

Potrivit aceleași surse, clădirea Catedralei este alcătuită din două componente principale:  partea văzută a Catedralei, formată din nivelele superioare, şi partea nevăzută, formată din nivelele inferioare situate sub cota ±0,00. Partea văzută cuprinde principalele spaţii liturgice, dispuse astfel: accesul principal pe latura de vest prin intermediul unui pridvor cu arcade, apoi exonartexul, pronaosul, naosul și altarul situat în partea de răsărit.  La nivelele superioare ale pronaosului şi naosului sunt dispuse galerii (balcoane) laterale interioare, precum și un circuit interior în jurul bazei turlei principale la cota +56,00 m şi unul exterior la cota +91,00 m în jurul cupolei turlei principale – Belvedere spre a privi orașul. Circulația verticală se va realiza pe scări și prin 8 ascensoare (lifturi) care asigură accesul la toate nivelele inferioare şi superioare ale Catedralei.

Partea nevăzută a Catedralei (sub cota +0,00) cuprinde: un paraclis pentru program liturgic de mănăstire în fiecare zi, Muzeul Creștinismului românesc, spaţii pentru consiliere pastorală a pelerinilor, magazin pentru cărți şi obiecte bisericeşti, iar în exterior, spaţii pentru parcare subterană.

Arhitectura Catedralei reprezintă o sinteză între tradiție si contemporaneitate, armonizând elemente arhitecturale din regiunile istorice ale României (ocnițe moldave, pridvoare brâncovenești, turnuri zvelte transilvane) şi elemente de monumentalitate ale unor catedrale occidentale, ținând seama că: ,,în zilele noastre, o mare parte a diasporei române se află în Occident”, precizează site-ul Catedralei Mântuirii Neamului.

Pictarea integrală a Catedralei se va efectua în perioada 2019-2024 când se vor construi și clădirile anexe ce vor oferi spații pentru cazarea și hrana pelerinilor, pentru activităţi pastorale, culturale, sociale şi medicale ale Bisericii. Va fi construit și un parc pe o suprafaţă de cinci hectare, care va cuprinde multe spaţii verzi, unele fiind special amenajate pentru copii.

Potrivit presei centrale, Catedrala Mantuirii Neamului are amenajate, la subsol, patru adăposturi antiatomice (buncăre) și 42 de cripte despre care însă, site-ul Catedralei nu menționează nimic, însă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Brănescu, a lăsat să se înțeleagă existența acestora în declarația pentru Știrile PRO Tv din 2016: ,,Prevederea unor adăposturi civile reprezintă și un act de moralitate. Poate fi și protecție fizică și spirituală.” Piatra de temelie a Catedralei a fost sfințită la data de 29 noiembrie 2007.

Sursă foto: Stiri pe surse

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.