CCR a decis, dând dreptate Președintelui – Aleșii nu-și pot face afaceri pe persoană fizică

Preşedintele Klaus Iohannis trimitea, pe 18 ianuarie,  Curții Constituționale a României o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea Legii nr. 161/2003, lege prin care se dorea eliminarea incompatibilităţii funcţiilor de deputat, senator, membru al Guvernului, prefect, subprefect, primar, viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean cu calitatea de comerciant persoană fizică.

Practic prin această reglementare aleșii doreau să facă și afaceri în timp ce se ocupă, cât se ocupă, de treburile țării.

Curtea Constituțională a dat dreptate președintelui care printre altele stipula în sesizare faptul că aceasta nu este o condiţie de eligibilitate, iar înlăturarea ei depinde de voinţa celui ales, care poate opta pentru una dintre cele două calităţi incompatibile.

Mai mult, sublinia domnia sa, ,,nu se poate îndeplini o funcţie publică ce obligă la transparenţa modului de utilizare şi administrare a fondurilor publice, dacă în acelaşi timp o persoană este angrenată şi în mediul de afaceri, întrucât cumularea celor două funcţii ar putea duce la afectarea intereselor generale ale comunităţii şi a principiilor care stau la baza statului de drept.”

Recommended For You

About the Author: Seserman Marcel

1 Comment

  1. Nu este destul ca sunt in tot felul de comisii si consiilii de administratie de unde au venituri mari mai vor sa fie si pe PERSOANA FIZICA „. Luati voi tot ca nu va ajunge – sa va ajunga problemele celor multi -saracia .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.