Uncategorized

Ce face statul pentru educația copiilor cu dizabilități?

Ana Dragu, cunoscută pentru lupta pe care o duce cu autoritățile pentru a sprijini copiii cu dizabilități,  a anunțat că va da în judecată Ministerul Educației Naționale. Motivul este faptul că acești copii primesc un tratament discriminatoriu. Mai mulți copii cu dizabilități riscă să nu se califice în licee vocaționale pentru că nu există reglementări care să sprijine accesul acestora în școli așa cum se întâmplă cu copiii din familiile de romi. Chiar și în condițiile în care aceștia sunt foarte talentați, copiii cu dizabilități urmează examenele de capacitate în aceleași condiții de performanță cu ceilalți copii.

“Nota 6 română
Nota 4:95 la matematică
Media V-VIII – 8:53
Media probe abilităţi muzicale, secţia Instrumentală: 9:93

Media finală 8.

Încă nu ştim cu certitudine dacă va intra sau nu la liceul de muzică, Pian principal, unde îi e locul, vom afla în 3 iulie, dar după toate aparenţele are toate şansele. Ce ştim este că:

1. O armată de oameni a muncit ani de zile pentru ca Edi să susţină examenele naţionale la limba şi literatura română şi matematică NEADAPTATE, după ce a învăţat după programă adaptată din cl I. La pian şi teorie muzicală nu a avut niciodată nevoie de nici o adaptare, dimpotrivă, a excelat.

2. Pe parcursul ultimului an efortul colegilor, familiei, prietenilor, profesorilor, conducerii şcolii, a fost triplu pentru a-l sprijini, a fost o perioadă deosebit de traumatizantă şi de solicitantă pentru noi toţi, inclusiv pentru colegii mei de la Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa care au fost nevoiți să preia în ultimele luni toți copiii cu care eu lucram în terapie pentru că da, n-am mai fost în stare de nimic altceva în afară de a-l asista pe Edy în activitățile zilnice, nici asta suficient de bine.

Dacă pentru noi a fost oribil de greu, pentru el presiunea a fost uriașă. Peste autism s-au grefat și alte tulburări și am fost cu toții la un pas de colaps. Resursele financiare de care am avut nevoie au depășit enorm bugetul unei familii cu trei membrii și un singur angajat (eu). Și acela incapacitat temporar.

3. Da, testările naționale sunt dificile pentru toți elevii și pentru toți părinții, sunt o probă de maturitate, un moment care reflectă nivelul individual și callitatea actului educațional, sunt perfect conștientă, însă pentru elevii atipici nu e nevoie, în mod normal, de mobilizarea unor resurse extraordinare.

4. Voi da în judecată MECT așa cum am promis, deja am făcut azi adresă către Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii Romania cu privire la discriminarea continuă a copiilor cu dizabilități în învățămntul de masă pentru ca nimeni niciodată să nu mai treacă prin ce am trecut noi și alți părinți, doar pentru a avea șansa de a urma un liceu vocațional potrivit cu abilitățile copilului. Dacă romii au tratament preferențial și îl merită, deoarece provin din medii defavorizate, și elevii cu cerițe educative speciale trebuie să aibă aceleași drepturi. Împreună cu colegele din FEDRA vom continua demersurile atât în plan educațional cât și în plan social și medical astfel încât persoanelor cu TSA să li se respecte drepturile.

5. Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru că ne-ați fost alături, cunoscuți și necunoscuți și în mod special următoarelor persoane fără de care nu am fi reușit să facem față cerințelor, stresului și presiunilor: Geta Maria Vinay, Maria Pop, Pavăl Lidia, Lakatos Arpad, Crina Teodora, Nicoleta Horvat, Sorin Cot, Raluca Roxana Mărginean, Agafitei Irina, Cordovan Ioana, Alexandra Stupinean Ana Toma (care au lucrat în locul meu), părinților Deea Maria Muresan și Ionela Urs (știu ele de ce), minunatelor psihiatre pediatre Elena Predescu și Roxana Sipos (fără voi ar fi fost imposibil). Alexa – ai fost și ești extraordinară, iartă-mă pentru încă un an în care prioritatea a fost D. și mulțumesc pentru tot. Prietenilor mei, Dan Coman și MMH, Claudia, care m-au suportat. Lui Gil și Bianca și colegelor mele extraordinare din FEDRA. Sigur am uitat pe cineva pentru că, așa cum am spus de la începutul postării a fost cel mai greu an din viața mea, încă nu s-a terminat și nu știu cât timp ne va lua să ne revenim.

P.S. În toți acești ani am avut dubii și m-am simțit vinovată că de multe ori am tras prea tare de un copil prea bun pentru o lume atât de putredă”, a precizat Ana Dragu pe pagina sa de socializare.

Foto: pagină facebook Ana Dragu.