Uncategorized

Ce provoacă amnezia și cum o tratezi?

Pierderea parțială sau totală a memoriei se numește, în termeni medicali, amnezie. Este vorba despre o incapacitate a creierului – apărută brusc sau în timp – de a forma amintiri noi sau de a le rememora pe cele vechi, atunci când este nevoie.

Uneori, memoria revine după câteva momente sau ore, alteori mai lent sau doar după ce s-a rezolvat cauza problemei. În caz de leziuni severe ale creierului sau de afecțiuni evolutive, amnezia se poate agrava. Sau, mai grav, poate deveni permanentă.

Un tip mai puțin cunoscut este așa-numita amnezie globală tranzitorie, considerată a fi de natură vasculară, care constă în pierderea completă a memoriei câteva ore. Apoi, bolnavul își revine spontan, fără să-şi amintească nimic din acea perioadă.

Amnezia poate fi retrogradă, atunci când se pierd amintirile despre faptele sau evenimentele petrecute în trecut. În cazul amneziei anterograde, este afectată memoria evenimentelor actuale, întâmplate în prezent. Unele persoane prezintă ambele tipuri de amnezie.

De ce ne părăsește memoria?

Amnezia poate avea multe cauze. Ea poate fi provocată de o leziune sau o afecțiune apărută în urma degradării creierului (cum e boala Alzheimer sau demența vasculară, în care tulburările circulatorii provoacă leziuni permanente pe suprafața creierului), dar și de un șoc emoțional. Și o tumoare, o hemoragie cerebrală sau un accident vascular cerebral pot duce la amnezie.

Pe lista posibilelor declanșatoare ale unor probleme de memorie grave, dar de obicei temporare, sunt incluse și diabetul netratat corespunzător și hipertensiunea arterială. Bolile infecțioase, cum sunt infecțiile pulmonare, tulburările tiroidiene, consumul excesiv de alcool sau deficiența de vitamina B12 au, de asemenea, un efect negativ asupra performanței mentale, putând duce chiar la pierderi de memorie.

Și anumite medicamente, printre care unele pentru hipertensiune, analgezicele puternice, calmantele sau antidepresivele, pot provoca tulburări de memorie temporară, atunci când dozele sunt prea mari. Iar acest lucru se întâmplă în special la persoanele vârstnice.

În privința amneziei retrograde, simptomele variază de la pierderea tuturor amintirilor până la dificultăți în reamintirea unor detalii minore. Unele persoane afectate sunt complet incapabile să-și amintească evenimentele din ultimii 10 sau chiar 20 de ani.

Dacă observi vreun simptom de amnezie după ce ai suferit o leziune sau un șoc ori dacă ai episoade repetate de pierdere de memorie, cere sfatul medicului. În funcție de tabloul clinic și de evenimentul care pare să fi cauzat amnezia, medicul poate recurge la una dintre următoarele proceduri:

– Să verifice, prin teste relativ simple, dacă există semne de demență, o infecție sau alte boli. Dacă este cazul, te va trimite la un neurolog, care va continua investigațiile.
– Să indice o tomografie cerebrală.
– Dacă amnezia a fost provocată de un șoc emoțional, va recomanda ajutor psihiatric.

O supraveghere și gestionare conștiincioasă a glicemiei va fi esențială pentru persoanele cu diabet la care au apărut pierderi de memorie, pentru a-și menține performanța mentală pe termen lung.