Uncategorized

Cea mai veche biserică din țară se află în Transilvania. FOTO

Biserica Rotonda din Geoagiu a fost construită la sfârșitul secolului al XI-lea. În lăcaşul de cult nu se mai ţin slujbe şi poate fi vizitată doar ca muzeu. Cu tencuială căzută și pereții scorojiți, imită ca formă biserica ridicată de împăratul Constantin la sfântul mormânt din Ierusalim. Mai puţin cunoscută de turişti, chiar şi de către cei care vizitează frecvent staţiunea Geoagiu-Băi, Biserica Rotonda impresionează prin vechimea şi forma ei ciudată și este considerată cea mai veche biserică medievală funcțională din ţară, cu toate că își dispută acest titlu cu alte 3 biserici.

Atracţie turistică

Au trecut aproximativ 800 de ani de la zidirea edificiului din piatră din Geoagiu. Pentru oamenii din orăşelul cu 6.000 de localnici, înfiinţat pe ruinele aşezării daco-romane Germisara, „biserica ungurească“, aşa cum i se spune Rotondei, nu reprezintă un mister. „Ne-am obişnuit cu ea şi poate de aceea nu o considerăm ieşită din comun, deşi pare veche de când lumea. E pustie mai tot timpul. Doar vara, când vin copiii în tabăra şcolară, locul ne mai atrage şi nouă atenţia“, spune Vasile Ispas, un tânăr din localitate, care locuieşte în vecinătatea bisericii.

Din strada care duce spre izvoarele termale din Geoagiu şi spre ruinele castrului roman din localitate, Rotonda pare un monument uitat. Până în urmă cu câţiva ani, nu existau nici indicatoarele care să îi îndrume pe vizitatori spre ea. Situaţia lăcaşului s-a mai schimbat între timp. Au fost montate panouri informative, iar cei care au bisericuţa în grijă îi invită pe turişti să o vadă.

Rotonda se află în curtea unei tabere de copii administrată de Asociaţia Tinerilor Creştini din Transilvania, cu sediul în Cluj-Napoca.

În prezent, Rotonda este folosită ca biserică reformată și pentru tabere.


Surse: romania-misterioasa.eu & Youtube, satmareanul.ro
Foto: romania-misterioasa.eu, cniptgeoagiubai.ro