Uncategorized

Cele mai ciudate obiceiuri de Crăciun din lume

Crăciunul este sărbătorit pe planetă în cele mai variate moduri. Dacă împodobitul bradului, Moș Crăciun și colindele sunt oarecum generalizate în statele creștine, alte tradiții mai puțin obișnuite, și nu întotdeauna dintre cele mai plăcute,  sunt prezente doar în unele state ale lumii.

Cele mai ciudate obiceiuri de Crăciuni din statele europene sunt prezente mai ales în  Austria, Norvegia, Finlanda, Islanda și Letonia.

Astfel, în Austria, copiii obraznici sunt speriați că vor fi vizitați de ,,Krampus”, un Moș Crăciun rău ce colindă străzile, încă de la începutul lunii decembrie, în căutarea de copii care nu au fost cuminți. Pentru a-și învăța copiii să fie cuminți, unii austrieci așează pe brad măști cu personajul ,,Krampus” ce are coarne, blană și dinți fioroși. În unele orașe din țară are loc ,,Parada lui Krampus”, oamenii ieșind mascați pe stradă și lovind cu bâta tot ce întâlnesc în cale.

În Norvegia, potrivit legendei, în Ajunul Crăciunului vrăjitoarele și spiritele malefice zboară pe mături, prin orașe și sate, pentru a pedepsi oamenii. De aceea, norvegienii ascund în Ajunul Crăciunului măturile ca să nu le găsească aceste creaturi rele.

Finlandezii obișnuiesc să petreacă Ajunul Crăciunului în cimitir, comemerând pe cei dragi trecuți în eternitate. Acolo aprind lumânări, colindă și petrec câteva ore amintindu-și de cei dragi care nu mai sunt, astfel încât cimitirele devin oaze de lumină. Întorși acasă, așează mâncare pe masă de care nu se ating toată noaptea Crăciunului, deoarece, în mod simbolic, această mâncare este pentru cei care nu mai sunt.

Islandezii își cumpără obligatoriu haine noi de Crăciuni, căci în Ajun, pisica Yule, o creatură fioroasă îi pândește pentru a-i mânca pe cei care umblă cu haine vechi. În Letonia, Moș Crăciun (denumit Zimzy) aduce daruri până la Bobotează, perioadă în care, pentru divertisment, letonii care trăiesc în zonele rurale se costumează în animale.

Tradițiile ciudate de Crăciun nu lipsesc nici din statele celorlalte continente. Astfel, în lipsa bradului, în India, puținii localnici de reliegie creștină care sărbătoresc Crăciunul împodobesc un bananier sau un arbore de mango, în timp ce în Noua Zeelandă se împodobește un arbore ornamental cu flori roșii, denumit Metrosideros excels sau Pomul de Crăciun din Noua Zeelandă.

Și obiceiurile culinare de Crăciun, în unele state ale lumii, sunt dintre cele mai ciudate. Astfel, în Africa de Sud se mănâncă omizile fluturelui ochi de păun (denumite local ,,Omizile Crăciunului) considerate ca aducătoare de noroc, în timp ce locuitorii Groenlandei se ,,cinstesc” de Crăciun cu piele crudă de balenă, asortată cu grăsime.  În schimb, japonezii preferă de Crăciun, mâncarea de la fast-food.

Și mersul la biserică poate avea parte de o tradiție ciudată în cazul în care toată lumea merge pe role, cum se întâmplă în Caracas, capitala Venezuelei, țară sud-americană. În dimineața Crăciunului, circulația este interzisă mașinilor și toată lumea se deplasează pe role la slujba Nașterii Domnului.

În Etiopia, toată lumea poartă haine albe de Crăciun, în timp ce în Guatemala (țară din America Centrală), în fiecare localitate se adună o grămadă mare de  deșeuri din fiecare gospodărie, de la curățenia generală de Crăciun, în vârful grămezii se pune o figurină care-l reprezintă pe diavol, apoi se dă foc deșeurilor pentru ca diavolul să piară odată cu acestea.

Încheiem acest periplu printre tradițiile ciudate de Crăciun cu una optimistă, adresată copiilor care doresc să-i trimită o scrisoare lui Moș Crăciun: oficiile poștale din Canada recunosc adresa: ,,Moș Crăciun, Polul Nord, Canada, HOHOHO”, iar toate scrisroiel acre ajunga ici sunt deschise și primesc răspuns.

Sursă foto: incredibilia.ro