Centenarul Marii Uniri. Mari oameni politici. Gheorghe Pop de Băsești

Acum 183 de ani, la data de 1 august 1835, se năștea marele patriot și om politic român, Gheorghe Pop de Băsești, Președintele al Partidului Național Român(1902-1919) și Președinte al Marii Adunări Naționale de la Alba-Iulia de la 1 Decembrie 1918.
Marele nostru istoric, Nicolae Iorga, l-a numit atât de frumos „,,Bătrânul Nației „, recunoscându-i marile merite întru desăvârșirea unității tuturor românilor!

În 1872  a fost ales deputat în parlamentul ungar din partea cercului electoral Cehu Silvaniei, pe care l-a reprezentat până în 1881. A reprezentat pentru 9 ani interesele burgheziei românești din Transilvania în parlamentul de la Budapeste. La 9 august 1880 a propus, într-o conferință ținută la Turda, unirea tuturor românilor din Transilvania și Ungaria într-un singur partid național. În urma acestei propuneri s-a convocat, la 17 octombrie 1880, o conferință alcătuită din 30 de fruntași români din Transilvania și Ungaria, care au decis convocarea conferinței naționale de la Sibiu din anul 1881, care a decretat solidaritatea partidelor naționale românești din Ungaria și unirea celor două partide din Banat și Transilvania sub numele de Partidul Național Român din Transilvania și Ungaria.

În perioada 1892-1894 George Pop de Băsești a fost unul dintre liderii mișcării memorandiste, care cerea autonomia Transilvaniei și drepturi suplimentare pentru românii din Transilvania aflată în Austro-Ungaria. A fost unul dintre politicienii români condamnați la închisoare pentru susținerea Memorandumului, în cadrul procesului memorandiștilor de la Cluj în 1894. A prezidat Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. A murit câteva luni mai târziu, la vârsta de 84 de ani. Urmașul său la conducerea PNR a fost Iuliu Maniu.

George Pop de Băsești și-a donat întreaga sa avere Mitropoliei Greco-Catolice a Blajului „cu acel scop și acel mandat ca, din această avere, să se înființeze spre mărirea Atotputernicului Dumnezeu și în favorul dezvoltării culturale a poporului român o fundație perpetuă și neschimbată”, iar ,,scopul fundației va fi promovarea culturii poporului românesc”.

Fotografia postată de Fundatia Corneliu Coposu.

Alin Seserman

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.