Uncategorized

Centenarul Marii Uniri. Mari oameni politici. Gheorghe Pop de Băsești

Acum 183 de ani, la data de 1 august 1835, se năștea marele patriot și om politic român, Gheorghe Pop de Băsești, Președintele al Partidului Național Român(1902-1919) și Președinte al Marii Adunări Naționale de la Alba-Iulia de la 1 Decembrie 1918.
Marele nostru istoric, Nicolae Iorga, l-a numit atât de frumos “,,Bătrânul Nației “, recunoscându-i marile merite întru desăvârșirea unității tuturor românilor!

În 1872  a fost ales deputat în parlamentul ungar din partea cercului electoral Cehu Silvaniei, pe care l-a reprezentat până în 1881. A reprezentat pentru 9 ani interesele burgheziei românești din Transilvania în parlamentul de la Budapeste. La 9 august 1880 a propus, într-o conferință ținută la Turda, unirea tuturor românilor din Transilvania și Ungaria într-un singur partid național. În urma acestei propuneri s-a convocat, la 17 octombrie 1880, o conferință alcătuită din 30 de fruntași români din Transilvania și Ungaria, care au decis convocarea conferinței naționale de la Sibiu din anul 1881, care a decretat solidaritatea partidelor naționale românești din Ungaria și unirea celor două partide din Banat și Transilvania sub numele de Partidul Național Român din Transilvania și Ungaria.

În perioada 1892-1894 George Pop de Băsești a fost unul dintre liderii mișcării memorandiste, care cerea autonomia Transilvaniei și drepturi suplimentare pentru românii din Transilvania aflată în Austro-Ungaria. A fost unul dintre politicienii români condamnați la închisoare pentru susținerea Memorandumului, în cadrul procesului memorandiștilor de la Cluj în 1894. A prezidat Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. A murit câteva luni mai târziu, la vârsta de 84 de ani. Urmașul său la conducerea PNR a fost Iuliu Maniu.

George Pop de Băsești și-a donat întreaga sa avere Mitropoliei Greco-Catolice a Blajului “cu acel scop și acel mandat ca, din această avere, să se înființeze spre mărirea Atotputernicului Dumnezeu și în favorul dezvoltării culturale a poporului român o fundație perpetuă și neschimbată”, iar ,,scopul fundației va fi promovarea culturii poporului românesc”.

Fotografia postată de Fundatia Corneliu Coposu.

Alin Seserman