Uncategorized

Ceremonii de comemorare a mareșalului Constantin Prezan, liderul Armatei României în Primul Război Mondial, în toate unitățile militare din țară

În toate unitățile militare ale Armatei României, astăzi, 27 august 2018, sunt organizate ceremonii de comemorare a mareșalului Cosntantin Prezan, la 75 de ani de la trecerea în eternitate a acestuia. Mareșalul Constantin Prezan a fost liderul Armatei României în timpul Primului Război Mondial, el coordonând Campania din anul 1917 în urmă căreia au fost câștigate bătăliile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. 

Născut la 27 ianuarie 1851 la Sterianul de Mijloc, comuna Butimanu, plasa Snagov (în prezent judeţul Dâmboviţa), Constatin Prezan a urmat Şcoala fiilor de militari din Iaşi, Şcoala de ofiţeri din Bucureşti (1887-1890), Şcoala specială de artilerie şi geniu, arma geniu (1881-1883) și Şcoala de aplicaţie de artilerie şi geniu de la Fontainebleau, Franţa (1883-1886). A urcat, pe rând, treptele ierarhiei militare, de la gradul de sublocotenent (1880), până la cel de mareşal al României, la care a fost înălțat, din poziția de general în rezervă, la 25 octombrie 1930, la Sighişoara, odată cu generalul Alexandru Averescu.

A fost decorat cu numeroase distincţii ale statului român şi ale unor state:„Steaua României”, „Mihai Viteazul”, „Tacova” a Serbiei, în grad de comandor, „Sf. Ana” a Rusiei, în grad de comandor, „Coroana Regală” a Germaniei, „Alexandru” a Bulgariei, în grad de comandor. La 12 februarie 1937 regele Carol al II-lea i-a conferi colanul Ordinului „Carol I”, una dintre cele mai înalte decoraţii ale statului român.

După trecerea în rezervă, în anul 1920, mareșalul Constantin Prezan a deţinut demnităţile de senator de drept pe toată perioada vieţii, membru al Consiliului de Coroană al României şi membru de onoare al Academiei Române.

S-a stins din viață la 27 august 1943, la Schinetea, județul Vaslui, unde a fost înmormântat alături de soţia sa, în grădina conacului construit de familia sa și unde și-a petrecut ultimii ani din viață. Astăzi, în Conacul de la  Schinetea, aflat pe lista monumentelor istorice din județul Vaslui, este amenajat muzeul care poartă numele mareșalului și  care conține obiecte originale care au aparținut acestuia (fotografii, arme, medalii, uniforme militare, documente) donate de nepoata lui Constantin Prezan.

Sursă foto: Radio România Cultural