Uncategorized

Cine a fost Edmund Burke?

Edmund Burke s-a născut la 1 ianuarie 1729 la Dublin, fiu al unui notar protestant. După absolvirea  Trinity College din Dublin, îşi ia licenţa în drept, pe care îl va practica ulterior la Londra. Este considerat fondatorul conservatorismului englez, pe care îl va îmbogăţi cu valori liberale. Va fi ales membru al Camerei Comunelor în 1774

Edmund Burke e cunoscut pentru eseurile și discursurile sale politice, pentru simpatiile față de cauza americanilor în timpul Războuiului de Independență, precum și pentru opoziția față de Revoluția Franceză.

Ultimele eseuri au fost descoperite şi datează din 1757, când Burke avea doar 27 de ani, o perioadă descrisă deseori drept „anii dispăruți” ai biografiei sale.

Biografia faimsoului filosof britanic Edmund Burke va fi acum rescrisă pentru a umple un gol semnificativ privind anii tinereții sale, după descoperirea unei colecții de eseuri politice scrise acum circa 250 de ani, potrivit LiveScience.

Richard Bourke, cercetător la Universitatea din Londra, a declarat că ultimele eseuri semnate de Burke au fost descoperite în urmă cu 80 de ani, în anii ’30, ceea ce face ca această descoperire să fie extrem de importantă, mai ales că ea oferă informații privind modul în care acest tânăr talentat orator s-a transformat într-un politician important. Bourke este cel care a descoperit eseurile, în câteva caiete care au aparținut lui William Burke, prieten apropiat și rudă a faimosului filosof.

În aceste eseuri, Burke discută despre natura partidelor politice și despre relația constituțională dintre Marea Britanie și Irlanda (el era de origine irlandeză). Aceste scrieri timpurii oferă indicii privind influențele care au modelat ideile politice ale lui Burke. Specialiștii știau că în anii 1750, în timp ce urmărea să facă o carieră din scris la Londra, Burke s-a arătat interesat și de filosofie și istorie.

Edmund Burke scria că “orice guvernare, de fapt fiecare beneficiu şi plăcere omenească, orice virtute şi orice act prudent se bazează pe compromis şi barter” (“All government, indeed every human benefit and enjoyment, every virtue, and every prudent act, is founded on compromise and barter“). Tot el scria Şi ca nimeni nu este dispus să-şi compromită “bijuteriile sufletului” (“the jewels of his soul“). Rămâne sigur celebra maxima filosofului „Pentru ca răul să triumfe, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic.”