Uncategorized

Cine răspunde de intervenția din Piața Victoriei: Jandarmeria sau prefectul?

Dragoș Pîslaru, fost ministru al Muncii în Guvernul Cioloș și cofondator al Mișcării România Împreună (RO+), spune că „orice insinuare că Jandarmeria a acționat de capul ei și că acest cap trebuie să cadă pe post de Moțoc este o manipulare grosolană“, făcând referire la informația potrivit căreia responsabilitatea intervenției din Piața Victoriei în timpul mitingului diasporei (și, mai ales, răspunderea juridică privind această acțiune) este în primul rând a Jandarmeriei, nu a prefectului, care doar a constrasemnat un ordin al Jandarmeriei.

„Am văzut în spațiul public încercarea disperată a PSD de a se disculpa, sugerând că prefectul «doar a contrasemnat» ordinul de intervenție represivă din Piața Victoriei. Legea este clară (L550/2004, articolul 34): «Intervenția în forță se dispune în scris de către prefect». Așadar, nu există nicio contrasemnare, ci asumarea directă a ordinului de către un prefect numit politic, pe un plan de intervenție pregătit în instituția condusă politic de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI)“, explică Dragoș Pîslaru. Potrivit cofondatorului RO+, „orice insinuare că Jandarmeria a acționat de capul ei și că acest cap trebuie să cadă pe post de Moțoc este o manipulare grosolană. Discutăm despre o operațiune planificată politic prin ministrul Carmen Dan și, implicit, de prim-ministrul Viorica Dăncilă, inițiată politic prin ordin de către prefectul Speranța Cliseru, tolerată politic de primarul Capitalei, Gabriela Firea, și orchestrată politic de penalul Liviu Dragnea. Neîndoios că jandarmii trebuie să învețe lecția depolitizării și că nu ar fi trebuit să protejeze politicienii, ci cetățenii, dar marea vină este a politicienilor corupți din PSD“.

Ordinul de evacuare a Pieței Victoria la mitingul din 10 august a fost semnat de comandantul operațiunii Jandarmeriei din Piață, maiorul Laurențiu Cazan, iar prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, doar a contrasemnat, potrivit comunicatului emis de Parchetul General în 16 august. „Menționăm că a fost atașat dosarului de urmărire penală Ordinul de intervenție din data de 10 august 2018 întocmit de către comandantul acțiunii și aprobat de prefectul municipiului București prin contrasemnare“, se arată în comunicatul Parchetului General. Procurorii verifică legalitatea actului „contrasemnat într-un colț“ de către prefect.

Jandarmii „au aruncat vina“ pe prefect. Informația că prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, a semnat ordinul de evacuare a Pieței a fost livrată publicului la conferința de presă de sâmbătă, fără să fi fost adresată vreo întrebare în acest sens din partea jurnaliștilor.

foto: totb.ro