Uncategorized

Clujenii au aniversat astăzi 576 de ani de la nașterea lui Matei Corvin, regele Ungariei

Unul dintre cei mai cunoscuți regi ai Ungariei, Matei Corvin, s-a născut la 23 februarie 1443 la Cluj-Napoca, părinții săi fiind Ioan de Hunedoara (cunoscut sub numele de Iancu de Hunedoara) și Elisabeta Silaghi, contesă din familia nobiliară al cărui nume l-a purtat. Botezat la Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca, viitorul rege al Ungariei a primit numele de Matia de la sfântul sărbătorit în calendarul iulian pe 24 februarie, dar transilvănenii au pronunțat prenumele regelui-Matei.

Sâmbătă seara, la Cluj-Napoca, Asociaţia Clujul Comoară, a organizat un marș solemn prin care să anievrseze ziua de naștere a lui Matei Corvin. Potrivit Mediafax, participanții, câteva sute, au purtat ținute medievale din secolul al XV-lea și au  mărșăluit prin centrul Clujului însoţiti de muzică la tobe şi la instrumente cu corzi.

,,În 23 februarie aniversăm naşterea regelui Ungariei, Matia Corvin, cea mai mare personalitate istorică născută la Cluj, iar pentru a marca acest eveniment petrecut acum 576 de ani am organizat un marş solemn cu torţe. Marşul a început din faţa Bisericii Reformate de pe str. Kogălniceanu până la Casa Matia, casa natală a lui Matia Corvin. La marş au fost prezenţi şi câţiva bărbaţi îmbrăcaţi în ţinute medievale, veniţi din Ungaria, special pentru eveniment. Marşul a fost însoţit de muzică la tobe şi la instrumente cu corzi”, a declarat pentru Mediafax, Gergely Balasz, organizatorul marşului, președintele Asociației Clujul Comoară.

Unul dintre participanții la marș, venit in Ungaria, Magyar Attila, a declarat, pentru sursa citată că  poartă un costum autentic  din secolul al XV-lea, caracteristic perioadei  în care Matei Corvin domnea pe tronul Ungariei. ,,Ţinuta aparţine miliţiei, adică patrulei care asigura ordinea de zi cu zi într-un oraş şi include o haină groasă din postav, mantie, zale, sabie dar şi un coif din oţel”, a spus acesta.

În Piața Unirii, lângă statuia lui Matei Corvin, aprticipanții la marșul solemn s-au oprit și au tras salve de muschete, iar în fața casei domnitorului, situată pe strada ce poartă numele acestuia, a avut loc un recital de muzică medievală.

Matei Corvin a condus Regatul Ungaria între anii 1458-1490, fiind un adolescent de 15 ani când a urcat pe tron, dar cu toate acestea, domnia sa este considerată una dintre cele mai glorioase perioade din istoria statului vecin.

Sursă foto: Mediafax