ACTUALITATE, Uncategorized

Colonelul (r) Vasile Vreme, comandant al ,,Rechinilor Albi” în trei misiuni internaționale, în slujba veteranilor din teatrele de operații

Unul dintre cei mai cunoscuți veterani ai Teatrelor de Operații, colonelul (r) Vasile Vreme a comandat Batalionul 341 Infanterie ,,Rechinii Albi” în trei misiuni internaționale desfășurate în Kosovo, Afganistan și Irak. Și-a slujit țara cu profesionalism și devotament, oriunde a fost nevoie, purtând cu mândrie tricolorul românesc în dreptul inimii și în suflet. Mândru de militarii pe care i-a comandat, a trăit alături de aceștia momente de emoție și bucurie, dar și momente în care a privit  moartea în față, atunci când Teatrul de Operații din Afganistan și-a cerut tributul de sânge. Nu va uita niciodată Apelul General la care, în locul sublocotenentului (pm) Ionel Gheorghiță Drăgușanu, camarazii săi au răspuns în cor: ,,Căzut la datorie”….

A fost aproape de militari, ca un adevărat comandant, în timpul carierei militare, iar acest lucru odată ce ți-a intrat în sânge, nu poate fi uitat nici după trecerea în rezervă. De aceea, colonelul Vasile Vreme s-a hotârât să aibă grijă, în continuare, de camarazii alături de care a reprezentat România în Teatrele de Operații de pe planetă, înființând Asociaţia ORDINUL MILITAR AL VETERANILOR DIN TEATRELE DE OPERAŢII. Asociația nou înființată își propune să devină un partener loial de discuții al MApN și al organizațiilor cu specific militar ce împărtășesc aceleași idei și preocupări, în scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii Veteranilor şi a militarilor, în general.

Recent, am stat de vorbă cu domnul colonel (r) Vasile Vreme care a avut amabilitatea să ne ofere un interviu,   oferind detalii despre Asociația ORDINUL MILITAR AL VETERANILOR DIN TEATRELE DE OPERAŢII.

La câte misiuni ați participat în Teatrele de Operații și în ce calitate?

În decursul carierei mele militare am participat în calitate de comandant de batalion, la misiuni în următoarele Teatre de Operaţii:

 • KOSOVO – 2004
 • AFGHANISTAN – 2006
 • IRAK – 2008-2009

Totodată am participat la toate exerciţiile şi aplicaţiile internationale desfăşurate de SEEBRIG (South East European Brigade)- Brigada din Sud Estul Europei, brigadă la care Batalionul 341 Infanterie ,,RECHINII ALBI” este parte componentă/integrată.

Ce evenimente v-au impresionat în Teatrele de Operații și pe care, probabil, nu le veți uita niciodată?

Este o întrebare destul de dificilă, pentru că în toate teatrele m-am confruntat cu evenimente inedite, totuşi  în memoria mea rămâne întipărit momentul din ziua de 20 iunie 2006, când o patrulă din cadrul batalionului se întorcea dintr-o misiune pet imp de noapte şi a dat peste un DEI (dispozitiv exploziv improvizat). Atunci am avut 5 răniţi şi un mort (Slt.(pm) Ionel Gheorghiţă DRĂGUŞANU)! Este cumplit pentru un comandant să se întoarcă acasă cu un om în minus la Apelul General…

De ce ați considerat utilă înființarea Ordonului Militar al Veteranilor Teatrelor de Operații?

Consider că este foarte utilă şi necesară înfiinţarea Asociaţiei ORDINUL MILITAR AL VETERANILOR DIN TEATRELE DE OPERAŢII. În primul rând, ca o recunoştinţă pentru aceşti militari care si-au sacrificat viaţa de familie şi nu de puţine ori şi-au riscat viaţa pentru îndeplinirea misiunilor cu responsabilitate şi professionalism în misiuni pe care Armata şi Ţara le-au încredinţat acestor bravi eroi. Apoi, am considerat necesar, împreună cu camarazii cu care am fondat acest Ordin, că organizaţia noastră va reuşi să reunească sub sigla sa, veterani, militari răniţi în misiuni,  oameni de onoare, care să se simtă cu adevărat reprezentaţi de către noi şi să le putem oferi cu adevărat sprijinul de care au nevoie, în toate problemele lor.

Care sunt obiectivele Ordinului Militar al Veteranilor din Teatrele de Operații?

Printre obiectivele propuse pe termen scurt la această data, aş aminti iniţierea discuţiilor cu M.Ap.N. pentru obţinerea unor drepturi ale veteranilor:

 • Mărirea diurnei pentru Teatrele de Operaţii la un nivel similar cu cel al militarilor occidentali din coaliţie.
 • Acordarea unor facilităţi/drepturi pentru veteranii decorate cu ordine şi medalii naţionale (împropietăriri cu teren, premii, rente etc.), precum şi pentru veteranii răniţi şi urmaşii celor decedaţi pe timpul acţiunilor de luptă.
 • Delimitarea strictă între veteranii teatrelor de operaţii externe şi militarii care au executat serviciu de lupta permanent pe teritoriul national.
 • Normalizarea salarizarii subofiţerilor/maiştrilor militari, s.g.p., conform ierarhiei militare şi a gradului de responsabilitate (inclusiv funcţiile duse prin cumul, sporul de comandă neacordat subofiţerilor conform legislaţiei, plata orelor suplimentare).
 • Ridicarea unui monument al Eroilor Veterani ai Teatrelor de Operaţii.
 • Înfiinţarea unui centru de tratament şi recuperare pentru veterani, pe litoralul românesc al Mării Negre.
 • Înfiinţarea unui Club Sportiv-Aplicativ Militar. în colaborare cu liceele şi unităţi ale Armatei.
 • Vizite în garnizoane militare, în vederea promovării Ordinului Militar al Veteranilor şi a sporirii numărului de membri.

Cine poate face parte din Ordinul Veteranilor din Teatrele de Operații și care este procedura de înscriere în asociație?

Din Ordin poate face parte orice ofiţer, subofiţer sau soldat/gradat profesionist care a executat cel puţin o misiune în Teatrele de Operaţii externe, sau care pe timpul misiunii a fost rănit. Pentru aceasta, solicitantul nu trebuie decât să completeze o cerere de înscriere în Ordinul Veteranilor.

Cu ce instituții/asociații cu specific militar vă propuneți să colaborați și în ce scop?

Ne propunem să iniţiem o colaborare cu EUROMIL, în vederea aderării la această organizaţie, cu Ordinul Militar de România, Asociaţia Ofiţerilor în Rezervă şi în Retragere, liga Maiştrilor Militari de Marină, Clubul 9 Mărăşeşti şi alte organizaţii cu specific militar care împărtăşesc aceleaşi idei şi preocupări şi sunt dispuse la dialog şi colaborare, în scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii Veteranilor şi a militarilor în general. La această oră, Ordinul a semnat deja un protocol de colaborare cu Liga Militarilor Profesionişti, cu care are proiecte de perspectivă comune. Mulţumim pe această cale camarazilor din Liga Militarilor Profesionişti, conducerii acesteia, pentru sprijinul acordat şi pentru modul de gândire sincer şi onorabil de care au dat dovadă pe timpul discuţiilor noastre.

Cât este de important ca Veteranii din Teatrele de Operații să se regăsească într-o asociație care să lupte onest pentru drepturile lor?

Este foarte important ca Veteranii din Teatrele de Operaţii să se regăsească în organizaţia noastră, deoarece Ordinul Militar al Veteranilor şi-a propus să lupte corect şi demn pentru protejarea drepturilor lor.

Mult succes, domnule colonel!

Test: Cristina Rusu