Uncategorized

Condiţii bune pentru schi. Pârtiile din ţară pregătite pentru turişti

Majoritatea staţiunilor sunt pline de turişti, iar starea pârtiilor este favorabilă pentru schiori. Stratul de zăpadă este de câţiva zeci de centimetri în majoritatea zonelor.

Se schiază bine la Vârtop, Azuga, Băile Harghita, Borsec, pe una din pârtii, Băile Tuşnad, Mădăraş, Păltiniş pe opt pârtii, Parâng, Poiana Braşov pe nouă pârtii, Predeal, Rânca, pe toate cele şase pârtii, Sinaia, pe zece pârtii, Şuior, Şureanu, pe zece pârtii, Topliţa, Voineasa, Vârtop, Vatra Dornei.

În stațiunile montane din Valea Jiului, toate pârtiile sunt funcționale, iar stratul de zăpadă este, pe alocuri, și de un metru. În Straja se află mai bine de 3000 de turiști, iar cele nouă pârtii sunt deschise, inclusiv cea mai lungă, care ajunge până în Lupeni și măsoară aproape 10 kilometri.

Și în Parâng au sosit turiștii care vor petrecere revelionul la munte, iar pârtiile au fost pregătite din timp. Accesul în stațiune se face cu două instalații de telescaun.

În județul Suceava se schiază în condiții foarte bune pe cele trei pârtii din Vatra Dornei (Veverița, Parc și Telescaun), la Cârlibaba și pe pârtia Șoimul II din Gura Humorului. Pârtiile sunt dotate cu instalație de transport pe cablu și nocturnă.

În Poiana Brașov sunt minus două grade Celsius iar pe vârful masivului se înregistrează minus cinci grade Celsius și este ceață. Stratul de zăpadă măsoară între patru zeci și opt zeci de centimetrii cu cinci centimetrii de zăpadă pudră depusă. Funcționează telegondola Express, telecabinele Kanzel și Capra Neagră, telescaunele Ruia și Lupului și teleschiurile Bradu și Stadion. Se schiază pe toate pârtiile și anume Kanzel, Ruia, Drumul Roșu, Sulinar și Lupului, fără porțiunea S-ul mare. De asemenea sunt deschise si pârtiile pentru începători Bradu și Stadion. (Nucu Jalea)

Pârtia de la Sovata îi așteaptă pe pasionații sporturilor de iarnăPârtia are o lungime de 1.200 de m, cu două trasee, pentru începători și avansați.

Aglomeratie mare pe partiile de schi din Maramures, unde conditiile sunt excelente, cu strat consistent de zapada. Iar spatiile de cazare din hoteluri si cabane sunt ocupate de pasonatii sporturilor de iarna, in special de turisti din judetele din Transilvania. Stratul de zapada de pe partiile din Statiunea Şuior, aflate la circa 15 kilometri de Baia Mare, este intre 70 si 40 de centimetri, la Cavnic, pe domeniile Roata si Icoana, zapada masoara intre 50 si 90 de centimetri. In Maramures, sunt deschise si partiile din Complexul turistic Borsa si din Pasul Prislop.