ACTUALITATE, Uncategorized

Consilierul lui Dan Barna, Andrei Caramitru, luat în colimator de parlamentarii USR

Afirmațiile lui Andrei Caramitru, consilierul lui Dan Barna, care a comparat Holocaustul cu situația actuală a României, au atras reacții dure din partea parlamentarilor USR, Vlad Alexandrescu, Tudor Benga și Florina Presadă.

“Andrei Caramitru vorbește în calitate de consilier al lui Dan Barna. Și spun in calitate de consilier al lui Dan Barna și nu în calitate de consilier al Președintelui USR, fiindcă poziția de consilier al Președintelui USR nu este reglementată în nici un fel de statutul USR. Nu trece prin nici un filtru intern al partidului, nu are vreo atribuție desemnata de organizație, și nu dă socoteală în vreun fel în fața partidului. Dă însă, imi imaginez, socoteală in fața lui Dan Barna. Motiv pentru care am și ridicat problema, de mai multe ori în ultimele săptămâni, atât direct cu Dan cât și instituțional în cadrul grupului nostru parlamentar. Mai departe însă orice decizie este in mâna lui Dan, pe care îl încurajez din nou si pe această cale, să cîntărească cu maximă atenție impactul deciziilor sale personale asupra USR-ului in ansamblu”, a scris Benga pe contul său de Facebook.

“Din nefericire, acest derapaj vine după o serie întreagă de declaraţii controversate din ultimele luni, care au ridicat numeroase semne de întrebare în rândul celor care au rezonat până în prezent cu poziţionările publice ale USR”,a atras atenția și senatoarea USR Florina Presadă.

Președintele USR, Dan Barna, nu a avut încă nicio reacție.

Ambasadorul Israelului, David Saranga: “Din pacate, din nou, constatam cu dezamagire ca un politician roman se foloseste de termenul “Holocaust” intr-un context total nepotrivit. Moartea a milioane de oameni nevinovati nu trebuie minimalizata iar atrocitatile razboiului nu trebuie sa-si gaseasca locul in campania electorala a vreunui partid. Romania a facut pasi importanti in combaterea anti semitismului si este fara indoiala un model de urmat in regiune. Educatia despre Holocaust si despre ororile indurate de milioanele de oameni este extrem de importanta, de aceea ignoranta in acest sens nu trebuie tolerata. Il invitam pe domnul Andrei Caramitru sa se documenteze mai mult si sa viziteze Memorialul Victimelor Holocaustului Yad Vashem de la Ierusalim”.

textul lui Andrei Caramitru.

„HOLOCAUSTUL, GENOCIDUL ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI. CUM NE OMOARĂ ȘI NE ALUNGĂ. CA SĂ FURE.

Corupția ucide și distruge. Știm asta. Știți însă care e dimensiunea? Un genocid uriaș. In fiecare an : 100’000 de morți, 200’000 de oameni care pleacă in diaspora, 100’000 de oameni care fug din zonele sărace controlate de mafia PSD către orașele mari din țară. Un oraș cât Clujul care moare sau fuge. In fiecare an. Pentru ca ei să stea in vile mari, să își facă vacanțele in Brazilia, să își plaseze amantele pe salarii mari la stat, copiii lor sa meargă cu Porsche la club.
E mai rău decât ce am suferit in al doilea război mondial. Atunci am avut 250’000 de morți in 4-5 ani (50-60’000 pe an).
– Anual, 100’000 de oameni mor din cauza lor. In romania avem 2000 de morți la 100’000 de locuitori. In Europa de Est doar 1500. Ca sa nu comparam cu Europa de Vest unde este doar 1000
– Din cei 100’000 – 1000 mor în accidente din cauza lipsei drumurilor. Și 700 de copii. Restul – din cauza corupției din sistemului de sănătate. Rata mortalității infantile este dublă fata de UE. La fel a accidentelor auto mortale
– 200’000 de oameni emigreaza anual
– 100’000 fug din zonele sărace PSD către orașe anual (cf. studiilor Băncii Mondiale). Nu fiți complici la crima asta uriașă. Votati pe 26Mai”

Ulterior, când i s-a atras atenția asupra postării, Andrei Caramitru a răspuns că „sunt unii cu probleme grave – ei cred că ne pot impune ce avem voie să spunem, ce cuvinte să folosim”.