Uncategorized

Coroana reconstituită a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, de azi la Mănăstirea Putna. Ea a fost adusă cu trenul ce a inaugurat calea ferată Dornești- Putna, redeschisă

Coroana reconstituită a Sfântului Voievod Șfefan cel Mare a fost adusă marți, 19 august 2018, la Mănăstirea Putna și depusă pe mormântul domnitorului pentru sărbătoarea Sfintei Maria. Joi seara, coroana va fi mutată în Muzeul mănăstirii unde va putea fi văzută de pelerini. Îniante de a ajunge la mănăstire, coroana a fost sfințită de Părintele Patriarh Daniel și a fost adusă cu  trenul pe ruta Suceava-Dornești-Putna. De precizat că trenul care a dus coroana a fost primul ce a circulat pe ruta Dornești-Putna după anul 2012, anul închiderii acestui tronson inaugurat în 1898 și reinaugurat acum în anul Centenarului.

Coroana păstrează forma, proporțiile și materialele din care a fost constituită, alese conform reprezentărilor originale în care Sfântul Voievod Ștefan cel Mare apare încoronat, Tetraevanghelul din 1473 și tabloul votiv de la Voroneț (1488), cu consilierea unor reputați istorici și specialiști în heraldica și artă medievală românești.
Aceasta  este realizată din argint aurit și are grosimea de 3 milimetri și 4 fleuroni mari și 4 fleuroni mici (n.r. fleuron=ornament sculptat). Forma fleuronilor imită frunza de acant stilizată, prezentă și pe mormântul Sfântului Ștefan cel Mare (nr. acant=scai meridional cu frunze frumoase).  Conform paginii de Facebook a Mănăstirii Putna, decorația a fost făcută cu perle și pietre prețioase în cromatică complementară de roșu și verde: rubine, smaralde, turmaline și granate, în forme de baghetă și caboșon specifice epocii medievale, după modelul iconografic al frescelor moldovenești.

După sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, coroana va fi expusă permanent în muzeul Mănăstirii Putna, alături de spadă (replică), cruce (1503), cădelniță (1470), ripidă (1497) și alte obiecte dăruite mănăstirii de Sfântul Ștefan cel Mare. În două momente deosebite din an, coroana va fi așezată pe mormântul voievodului: 2 iulie (ziua adormirii Sfântului Ștefan cel Mare) și 1 decembrie (Ziua Națională a României), ca simbol al identității, unității, demnității și credinței poporului român.

Ștefan cel Mare a domnit în Moldova timp de 47 de ani (1457–1504), fiind una dintre cele mai marcante personalități din istoria țării noastre.  Prin faptele salle, Sfântul Ștefan cel Mare este un precursor al Marii Uniri din 1918. De aceea, în Anul Centenarului, Consiliul de Patrimoniu al Mănăstirii Putna a hotărât reconstituirea coroanei Sfântului Voievod Ștefan cel Mare după modelul istoric.

Cristina Rusu

Sursă foto: Mănăstirea Putna (pagina de Facebook).

Fotografia postată de Mănăstirea Putna.