Uncategorized

Crăciunul în tranșeele Primului Război Mondial. Video

Pentru noi, astăzi, Crăciunul este prilej de bucurie, dar în trecut, pentru unii dintre semenii noștri aceste zile de sărbătoare nu au însemnat decât alte zile petrecute în tranșeele, cu gândul la cei dragi de acasă și la războiul care nu se mai termina și care amenința să le ia și amintirea celor dragi.

Așa s-a întâmplat și în Primul Război Mondial, în iarna lui 1914. A existat însă și un scurt episod, cunoscut sub denumirea de ,,Armistițiul de Crăciun”, când s-a întâmplat un adevărat miracol: soldații inamici au fraternizat în zona neutră, deasupra tranșeelor s-au împodobit brazi, și-au împărțit cadouri primite de acasă și s-au fotografiat. Astfel, în mai multe locuri de pe Frontul de Vest, soldații britanici au petrecut noaptea de Crăciun alături de cei germani. Evenimentul a fost mușamalizat atunci de trupele beligerante, dar ulterior, opinia publică a aflat de acesta și prin intermediul unor realizări cinematografice, cum ar fi: ,,Joyeux Noel” care a rulat în Franța în anul 2005.

Potrivit https://www.historia.ro/, în noaptea de Crăciun a anului 1914, în timp ce erau în război, soldații din tabere inamice au ieșit neînarmați din tranșee, au stat de vorbă, au colindat împreună, ba chiar au jucat și fotbal. Evenimentul a fost posibil datorită unei fraternizări în fața ororilor războiului, a faptului că soldații proveneau din aceleași medii și suportau aceleași condiții grele.

Potrivit sursei citate, care citează un raport oficial britanic, la ora 20,00, germanii au început să aprindă lumânări pe tranșeele lor și să cânte, strigându-le britanicilor să iasă din tranșee că ei nu vor trage, lucru care s-a și întâmplat, cele două trupe întâlnându-se în zona neutră și povestind cordial.

În alt sector al frontului, galezii au ridicat din tranșee o pânză mare pe care au scris ,,Merry Christmas”, apoi s-au pus și ei pe cântat, în timp ce, germanii s-au apucat și ei să cânte în pauzele făcute de galezi. În alt loc al frontului,  englezii le-au făcut cadou germanilor trei colinde, urmate de trei focuri de armă. Apoi au cântat germanii, dar  englezii s-au hotărât să nu mai tragă. Mai mult, un german a strigat „Crăciun fericit, englezilor! În noaptea asta nu tragem!” Englezii au răspuns același lucru, astfel că în noaptea de Crăciun, în locul armelor au răsunat cele mai frumoase colinde.

Cei ce aveau aparate de fotografiat au făcut și poze, un ofițer britanic anunțându-i în scrisori pe cei dragi de acasă că va mai urma un armistițiu și de Anul Nou, fiindcă germanii vor să vadă pozele! Unele dintre aceste poze au ajuns destul de repede, până la sfârșitul anului, în presa americană și engleză, pe viitor fiind interzis soldaților din prima linie de a avea și de a folosi astfel de aparate, după cum au fost interzise, până la sfârșitul războiului, orice fel de armistiții.

În alte sectoare ale frontului, însă, războiul a continuat și în noaptea de Crăciun. Astfel, lângă Ypres, colinda germană a fost răsplătită cu grenade de către francezi, iar la est de Reims, germanii care au ieșit din tranșee să ceară un armistițiu au fost mitraliați imediat.

În sectoarele frontului în care s-a fraternizat în noaptea de Crăciun, soldații inamici au vrut să continue distracția și a doua zi. Unele trupe germane au refuzat să tragă înpre englezi, ceea ce au făcut și soldați englezi de cealaltă parte a frontului, Amenințați cu moartea de ofițeri, soldații ambelor tabere au tras în aer. La fel s-a întâmplat și în noaptea Anului Nou, dar a doua zi, pentru a împiedica o reluare a fraternizării, aceste sectoare ale frontului au fost bombardate de artilerie, soldații finnd nevoiți să fugă în adăposturi,

Urmările armistițiului nu au fost foarte drastice: niciun militar nu a fost deferit Curții Marțiale, unii soldați au făcut închisoare cel mult 60 de zile, iar câțiva ofiteri au fost degradați. Războiul însă, a continuat, mai înverșunat și după acest miracol de Crăciun.