Uncategorized

Crăciunul pe rit vechi la Mănăstirea Bănceni unde se adună românii din ținutul Herța (Ucraina)

Creştinii ortodoxi de rit vechi sărbătoresc, în aceste zile, Crăciunul. Acest lucru se întâmplă deoarece unele state folosesc calendarul iulian, predominant în Evul mediu în Europa, în timp ce majoritatea statelor au trecut la calendarul pe stil nou (gregorian). Față de calendarul nou (gregorian), cel vechi (iulian) este în urmă cu 13 zile, de aceea, Crăciunul se sărbătorește la creștinii ortodoxi care folosesc calendarul iulian în perioada 7-9 ianuarie în fiecare an.

Românii din Herța (Ucraina), care trăiesc în apropierea graniței de nord a României sărbătoresc Crăciunul de două ori: o dată mai modest, când e Crăciunul în România și a doua oară în aceste zile. Majoritatea românilor din acest ținut se adună, în zilele de Crăciun la Mănăstirea Bănceni, aflată la doar 7 kilometri de granița cu România unde slujba se ține în limba română. Mănăstirea a fost ridicată de părintele Mihail Jar, actualul stareț al mănăstirii, începând cu anul 1994, La această mănăstire trăiesc peste 200 de copii nevoiași de pe întreg cuprinsul Ucrainei.

Ca și anii trecuți și în acest an, cu prilejul Crăciunului, românii din Ținutul Herța s-au bucurat împreună, au ascultat slujba și au colindat în limba strămoșească la Mănăstirea Bănceni.

Sursă foto: Petronela Pânzariu

Fotografia postată de Petronela Pinzariu.

Fotografia postată de Petronela Pinzariu.

Fotografia postată de Petronela Pinzariu.

 

Fotografia postată de Ilenei Mihai.

Fotografia postată de Ilenei Mihai.