Uncategorized

Crăciunul, sărbătoarea Nașterii Domnului

Crăciunul reprezintă, pentru creștini, Nașterea Domnului Iisus Cristos, Mântuitorul omenirii. Evenimentul a avut loc cu peste 2000 de ani în urmă, într-o peșteră din Betlheem (Israel). Astăzi, în acest loc se află Biserica Nașterii Domnului, ctitorită de Împărăteasa Elena cu mai bine de 1600 de ani în urmă.

Potrivit învățăturilor creștine, Îngerul Gavril i se arată unei fecioare din Nazaret și îi spune că va naște pe Fiul lui Dumnezeu, pe care îl va chema Iisus. Fecioara Maria a trait la Templu de la 3 la 12 ani și a fost logodită cu Iosif, un bărbat de peste 70 de ani, pentru a-și păstra fecioria. Însărcinată cu Iisus, Maria pleacă din Nazaret către Bethleem, însoțită de Iosif, deoarece împăratului Cezar August a poruncit ca toți oamenii să meargă în satul strămoșilor, deoarece urma un recensământ general. Ajunși în Bethleem, se împlinește vremea ca Maria să nască, astfel că Iosif caută găzduire dar nu găsește, astfel că Mântuitorul se naște într-un grajd la marginea cetății Bethleem. Steaua care apare deasupra Țării Sfinte și anunță nașterea Mântuitorului este văzută de cei trei magi de la Răsărit, care pornesc, călăuziți de stea, spre locul unde s-a născut pruncul Iisus pentru a-i aduce în dar: aur, smirnă și tămâie. După nașterea lui Iisus, Maria și Iosif au fugit în Egipt deoarece împăratul Irod avea de gând să-l ucidă pe Mântuitor, unde au stat până la moartea acestui împărat, apoi s-au întorc în Isreal și s-au stabilit în Nazaret.

În zilele noastre, Crăciunul este o sărbătoare legală, în statele unde creștinii sunt majoritari, și totodată o sărbătoare laică în care accentul este pus pe împodobitul bradului și venirea lui  cu daruri pentru cei mici.

Foto: Biserica Nașterii Domnului (Daniela Piciu)