Uncategorized

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi pe Sfântul Pantelimon, ocrotitor al medicilor și tămăduitor al bolnavilor

Astăzi, 27 iulie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Pantelimon, considerat ocrotitor al medicilor și tămăduitor al bolnavilor. Potrivit CreștinOrtodox.ro, Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon s-a născut în anul 284, în vremea împăratului Maximian Galeriu, în cetatea Nicomidiei, din tată păgân, senator la curtea împăratului, și o mamă creștină. Primul său nume a fost ,,Pantoleon”  (,,cel în toate puternic ca un leu”) dar la botez a primit numele de Pantelimon (,,cel cu totul milostiv”).

Înainte de botez, termină cu succes Școala de Medicină din Nicomidia, devine medic al împăratului și începe să facă minuni, tratând boli incurabile fără a cere plată în schimbul tratamentelor de unde este cunoscut sub numele de ,,doctorul fără de arginți”. Prin aceste practici își atrage invidia celorlalți medici din Nicomidia care îl denunță împăratului că a tratat un creștin chinuit din ordinul împăratului Maximian care decide să-i taie capul. Se spune că în momentul decapitării din rana sfântului a curs lapte, nu sânge, iar măslinul de care era legat a rodit în acel moment.

Capul sfântului se află la Mănăstirea rusească ,,Sfântul Pantelimon” de la Muntele Athos, în timp ce moaștele acestuia sunt răspândite în întreaga lume creștină, inclusiv în țara noastră, în lăcașuri de cult, precum: Catedrala Episcopala din Galați, Catedrala Metropolitană din Iași, Biserica Plumbuita sau Biserica ,,Sfântului Pantelimon” București.

În popor, se spune că nu e bine să lucrezi în această zi pentru că atragi necazuri și că e bine să mânânci porumb fiert și dovlecei pentru a fi viguros în timpul iernii.