Uncategorized

Dacian Cioloş: În fața milioanelor de morți nevinovați trebuie să ne angajăm că așa ceva nu se va mai întâmpla niciodată

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este momentul din an în care ne aducem aminte, cu tristețe și respect, despre una dintre cele mai mari tragedii din istoria umanității – coșmarul în care niște oameni au putut să construiască o industrie pentru a omorî milioane de alți oameni, doar pentru că erau diferiți. Această tragedie s-a întâmplat în inima Europei, în inima civilizației europene, cuprinsă la acea vreme de o barbarie care ne amintește că nu suntem niciodată la adăpost de ură, de xenofobie sau de rasism.

Comemorarea Holocaustului trebuie să pună umanitatea întreagă față în față cu propria-i responsabilitate față de trecut și de viitor. Vedem azi țări europene reabilitând personalități controversate din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și minimalizându-și rolul în participarea la Holocaust. Vedem azi oameni politici europeni, dar și români, tratând cu superficialitate evenimentele din acea perioadă, folosind comparații nefericite și invocând în derâdere acest trist moment din istorie. Tuturor acestora trebuie să le spunem că nicio rațiune politică nu justifică revenirea antisemitismului în discursurile publice, nicio bătălie politică nu trebuie să îngăduie uitarea a ceea ce a fost, folosirea urii și a discriminării de orice fel ca argument populist de manipulare a conștiinței publice.

Datorăm victimelor Holocaustului această lecție despre felul în care omul poate înceta să fie om, despre felul în care putem să ne prăbușim în întunericul ființei noastre. Iar în fața milioanelor de morți nevinovați trebuie să ne angajăm că așa ceva nu se va mai întâmpla niciodată. Căci datoria de cunoaștere și de aducere aminte este însăși datoria de respectare a demnității umane.