Uncategorized

Dacian Cioloș, la Bruxelles: „Nu o să mergem pe liste comune doar de dragul de a avea cât mai mulți europarlamentari”

Fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, a declarat, marți seară, la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri cu 300 de susținători, că formațiunea sa are capacitatea logistică de a participa singură la alegerile europarlamentare, însă dacă va considera că cea mai bună modalitate pentru a atrage cât mai mulți susținători, pentru un proiect politic comun, este de meargă pe liste comune cu USR, o va face.

„Vreau să vă spun un lucru: dacă vom decide, la un moment dat, să participăm pe liste comune cu alții, nu o să fie pentru că nu avem capacitatea logistică, și nu ne provocați să vă arătăm că putem participa singuri. Evident că o să avem capacitatea logistică de a participa la aceste alegeri și am început deja să ne pregătim, chiar dacă partidul nu e înregistrat formal, după mai bine de opt luni de proces de înregistrare la tribunal,  am început deja să lucrăm. Suntem la Bruxelles cu un grup de 35 de susținători, pentru că încă nu sunt membri formali ai Mișcării, sunt coordonatorii regionali, am început să ne organizăm în echipe de 3-5 pe fiecare regiune, ne-am structurat în opt regiuni, plus diaspora, pe care am organizat-o ca o nouă regiune virtuală. Acești coordonatori regionali au avut și au ca obiectiv să identifice grupuri de inițiativă pe fiecare județ, avem deja grupuri pe aproape toate județele validate, grupuri de inițiativă unde avem de la trei până la 30 de oameni care sunt dispuși să își acorde din timpul și din resursele lor ca să se plimbe prin județ și să identifice oameni care vor să se implice active în organizarea partidului. Facem treaba asta pornind de la baza de date pe care o avem. Din 60.000 de nume, 33.000 au anunțat că vor să se înscrie în partid. Ăsta e scheletul de bază pe care pregătim organizarea în teritoriu”, a declarat Dacian Cioloș, marți seară, la Bruxelles, în cadrul unei noi ediții a evenimentului RO100 Dialog, care a avut în centru dezbaterea „Decizii cruciale pentru România în 2019”, întrebat dacă are intenția să participe pe liste proprii sau în alianță cu USR la alegerile europarlamentare.

În acest sens, Dacian Cioloș a precizat că discuțiile au avut loc și continuă cu USR, pe această temă, privind identificarea unor obiective politice comune, înainte de a lua orice decizie privind modalitatea de participare la alegerile europarlamentare. „Dacă vom decide să mergem pe liste comune, o să o facem dacă vom considera că este modalitatea cea mai bună pentru a atrage cât mai mulți susținători pentru un proiect politic comun.  Înainte de a lua decizia asta, vom discuta – și am început deja – despre obiective politice comune. Nu o să mergem pe liste comune doar de dragul de a avea cât mai mulți europarlamentari, ci ca să putem oferi românilor o alternativă politică”, a mai spus Dacian Cioloș.

Pe de altă parte, întrebat pe cine din partidul său poate propune ca fiind egal lui Liviu Dragnea, Dacian Cioloș a răspuns: „Cred că, așa cum suntem acum, putem avea două-trei nume care, din punct de vedere electoral, sunt mai grele decât cel al lui Liviu Dragnea, cu tot aparatul lui din PSD. Când îmi spuneți că Liviu Dragnea e puternic, v-ați referit la milioanele de euro pe care le-ar avea.  În politică, nu ăsta e elementul principal. Uitați-vă în sondaje: cât are PSD și cât are Liviu Dragnea, e la jumătatea partidului și asta arată câtă încredere au membrii PSD în Liviu Dragnea.  Cred că numai noi din partid putem pune, cel puțin, doi-trei candidați care să aibă mai mare greutate decât Liviu Dragnea. Nu din punct de vedere financiar, dar din punct de vedere electoral și al încrederii cetățenilor, pentru că pe asta trebuie să mizăm. Resursele financiare sunt importante, dar nu cred că compensează chiar atât de mult susținerea cetățenilor, dacă lucrurile sunt explicate bine”.

Dacian Cioloș nu a dorit să avanseze un scor țintă pentru europarlamentare, ci doar a menționat că obiectivul partidului este ca acesta să fie format din două cifre: „O să vă spunem când o să lansăm partidul. Nu vreau să fur startul”.