Uncategorized

Dacian Cioloş: “Şi în justiţie, şi în economie, şi în administraţia publică, peste tot, lucrurile merg greşit”

Dacian Cioloş a reiterat, vineri dimineaţă, la DigiFM, necesitatea organizării alegerilor anticipate, subliniind faptul că nu doar actualul Guvern ar trebui schimbat, ci ar fi indicată relegitimarea majorității din Parlament – şi nu doar din cauza măsurilor economice adoptate, dar şi pentru ceea ce a făcut în justiţie de aproape doi ani.

În ceea ce priveşte noile măsuri fiscale anunţate de PSD, Dacian Cioloş a punctat faptul că impactul se va vedea la nivelul costului tuturor produselor: „Impresia mea e că vor să îi lase pe oameni să înţeleagă că se luptă cu străinii, care fură bogăţiile ţărişoarei noastre, când, de fapt, ceea ce fac e să trimită în buzunarele oamenilor creşterile acestea de taxe. Au nevoie de bani ca să acopere golurile din buget, pentru că deficitul va fi relativ mare. Acesta e unul dintre motivele pentru care acea rată la bancă sau dobânda la bancă, ROBOR-ul, e ridicată, pentru că ai inflaţie mare, pentru că ai deficitul bugetar mare, ai datoria publică mare şi atunci evident că lumea de pe piaţa internaţională te împrumută mai scump. Băncile dau bani statului nu pentru că le drag să dea, ci pentru că statul e principalul client. Statul tot împrumută de la bănci pentru că nu e capabil să producă şi atunci se formează ciclul ăsta infernal în care Guvernul are nevoie de bani ca să îşi finanţeze măsurile populiste, nu are de unde să îi ia, creşte taxele impozitând sau taxând aşa-zisele companii multinaţionale, care de fapt prestează servicii. Aceste servicii vor fi mai scumpe şi tot cetăţeanul e cel care va plăti. Există riscul creșterii preţurilor deoarece costul energiei are impact asupra tuturor produselor. Prin urmare, foarte multe servicii se vor scumpi, dar probabil că domnul Dragnea, dacă îşi rezolvă problema cu ordonanţa pe aministie şi graţiere, va face din nou mişcarea pe care a făcut-o în trecut, se va retrage de la guvernare, o să se dea lovit că cineva nu îl lasă să guverneze pentru binele românilor, o să se retragă ca să intre în opoziţie înainte de alegeri, din nou, urmând ca alte partide să plătească factura prostiilor pe care le fac ei. Eu am tot insistat că, în cazul în care reuşim să schimbăm acest Guvern, care e nociv pentru România şi nu doar la nivel declarativ, ci se vede în buzunarele noastre (dacă reuşim lucrul acesta şi dacă există o majoritate în Parlament, şi eu văd că există, inclusiv lideri din PSD înțelegând că direcţia în care au luat-o lucrurile nu e cea bună), ar trebui alegeri anticipate. Nu spun că sunt uşor de organizat, dar cred că e cea mai sănătoasă măsură – alegeri anticipate“.

Întrebat de ce crede că moţiunea de cenzură iniţiată de Opoziţie nu a trecut joi de Parlament, Dacian Cioloş a declarat: „Nu ştiu dacă e doar vina preşedintelui Iohannis, cred că e nevoie de o mai bună coordonare şi de un mai bun dialog între cei care sunt în Parlament. Probabil că e o teamă şi la partidele de Opoziţie de a-şi asuma guvernarea, pentru că situaţia nu e deloc roz şi, cu cât avansăm mai mult în timp, va deveni mai dificilă”.

În acest sens, Dacian Cioloş a subliniat faptul că cea mai bună variantă ar fi organizarea alegerilor anticipate. „Dacă o majoritate în Parlament conştientizează faptul că guvernul acesta trebuie schimbat, ar trebui dusă logica până la capăt. Nu doar guvernul acesta trebuie schimbat, ci trebuie relegitimată majoritatea din Parlament şi nu doar pentru măsurile economice, dar şi pentru ce a făcut cu justiţia aproape doi ani. Practic, aproape nimic nu mai merge bine în ţara asta, în afară de lucrurile care nu au fost atinse de Guvern până acum. Şi în justiţie, şi în economie, şi în administraţia publică, peste tot, lucrurile merg greşit. Nu merge nimic, intrăm într-un semestru, în 2019, în care asigurăm Preşedinţia Consiliului UE, ar fi fost un moment istoric pentru România”, a punctat fostul premier.

Întrebat ce reacţii a primit din partea oficialilor europeni cu privire la actuala guvernare, în contextul preluării Preşedinţiei Consiliului UE, Dacian Cioloş a precizat că oamenilor le e jenă să comenteze astfel de lucruri, în condiţiile în care România este un viitor partener.

„Evident că nu vorbeşti de rău un viitor partener, pentru că România va fi un partener al Comisiei Europene, al Parlamentului European, al altor state membre în Consiliu pentru a pregăti nişte decizii, dar se vede din reacţia oamenilor. Nu am văzut nicăieri manifestări de optimism legat de cât de multe decizii bune o să se ia pe perioada Preşedinţiei. Nu au fost pregătite cum trebuie aceste decizii. Pregătire nu înseamnă doar să organizezi nişte evenimente în România şi să trimiţi nişte oameni la Bruxelles. Nu am văzut aproape pe nimeni mergând în capitalele europene. Aici e vorba de finalizarea unor decizii unde miniştrii vor juca un rol important. Or, nu am văzut reuniuni informale ale miniştrilor statelor membre în România, nu am văzut vizite ale miniştrilor noştri în alte capitale, unii dintre ei nici nu prea au fost primiţi, chiar dacă au făcut solicitări pentru asta. Sunt şi astfel de situaţii când miniştrii cer întâlniri în capitale europene şi primesc răspunsurile foarte greu şi asta arată o anumită atitudine. Şi vrea să subliniez: nu România are o problemă, ci cei care conduc România în momentul de faţă”, a punctat Dacian Cioloş.

Pe de altă parte, întrebat ce i-ar spune românului de rând care se simte mulţumit de creşterile de pensii şi salarii, Dacian Cioloş a răspuns că le-ar aminti oamenilor ceea ce s-a întâmplat în 2006-2008, când a avut loc exact aceeaşi succesiune de evenimente.

„Le-aş aminti oamenilor că, în 2006, 2007, 2008, au crescut pensii şi salarii foarte mult şi au crescut pe aceleaşi principii: creştem deficitul bugetar, ne îndatorăm, nu e o problemă, avem creştere economică, avem de unde să dăm. Au crescut atunci salariile şi pensiile mult. Domnul Tăriceanu încă beneficiază de pe urma acestor creşteri pe care le-a decis când era prim-ministru. Ce s-a întâmplat imediat după aceea? Au plecat de la guvernare cei care au crescut pensiile şi salariile, a venit criza economică şi tot românii au fost nevoiți să plătească. S-a petrecut exact aceeaşi succesiune de evenimente şi mi-aş dori să nu o mai repetăm încă o dată. Atunci când fug investitorii, nu ai cum să ai creşteri de pensii şi salarii durabile. Guvernanţii noştri fugăresc investitorii şi cresc pensii şi salarii pe datorie”, a explicat Dacian Cioloş.