Uncategorized

Darius Cîrmaci – Retragerea cu torțe de Ziua Armatei la Bistrița. FOTO

de Mihai Sărmășan

Prietenul nostru, fotograful bistrițean Darius Cîrmaci, a realizat joi seara câteva fotografii cu ocazia ceremonialului retragerii cu torțe din Bistrița, manifestare ce a încheiat celebrarea Zilei Armatei în orașul nostru, imagini pe care publicația noastră vi le oferă și dumneavoastră cititorilor noștri.

Retragerea cu torţe este o acţiune simbolică menită a cinsti memoria militarilor căzuţi la datorie pe câmpurile de luptă din ţară sau străinătate. Această solemnitate se organizează pentru cinstirea marilor aniversări istorice, naţionale sau militare. De asemenea, aceste comemorări pot fi organizate la împlinirea unui număr de ani de la desfăşurarea unor evenimente urmate de martiraje, mari sacrificii individuale sau colective.

Ele au menirea evocării celor prezenţi, a trecutului de luptă neîntrerupt al Armatei Române pentru integritate şi independenţă naţională. Ceremonia retragerii cu torţe poate fi privită ca o pioasă şi înălţătoare pomenire pentru cei prezenţi a imaginii celor morţi pentru împlinirea unor idealuri sfinte.

Retragerea cu torţe se organizează în garnizoane în serile unor zile festive, dar şi cu alte ocazii. Ea se desfăşoară numai cu aprobarea şefului Statului Major General şi este organizată de comandantul garnizoanei, care stabileşte comandantul detaşamentului (de regulă, un ofiţer superior), muzica militară, locul de adunare, orele de desfăşurare, ţinuta, formaţia de marş şi itinerariul.

sursa foto: Facebook Darius Cîrmaci