Uncategorized

De Ziua Marinei Române, la Constanța are loc cel mai mare spectacol naval al anului

Mâine, 15 august 2018, la Constanța are loc cel mai mare spectacol naval al anului prin care va fi celebrată Ziua Marinei Române. Acest spectacol a fost precedat de numeroase evenimente organizate în Constanța și în alte orașe-porturi românești, începând cu data de 5 august 2018.
Activitățile organizate de Statul Major al Forțelor Navale la Constanța cu ocazia Zilei Marinei Române vor debuta pe faleza din fața Comandamentului Flotei la ora 10 cu un ceremonial militar și religios ce va cuprinde ridicarea Drapelului Național la catargul de pe esplanada Comandamentului Flotei, tragerea celor 21 de salve de tun,  tradiție păstrată încă din secolul al XIV-lea, mesajul de bun-venit adresat de viceamiralul Alexandru  Mîrșu, depunerea pe mare a unei ancore de flori, în memoria  eroilor marinari și sosirea Zeului Neptun din largul mării pentru a da startul  spectacolului naval. În deschiderea spectacolului, drapelele României, NATO și cel al  Uniunii Europene vor fi purtate de ambarcațiuni rapide, dar și de un  elicopter Puma Naval.
Nava-Școală „Mircea” și cadeții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” vor saluta publicul de pe faleză împreună cu velierul italian „Palinuro” și cu cadeții acestuia, iar „Vânjosul”, „Voinicul” și „Vârtosul”, cele mai noi remorchere multifuncționale ale marinarilor, vor încânta publicul, prin manevre navale.  Spectacolul va continua cu inserția aeriană a scafandrilor de incursiune, lansați de la bordul unui elicopter, urmată de o  secvență de luptă împotriva aviației inamice, executată de toate navele  din dispozitivul de pe mare. Scenariul va cuprinde și procedura standard de căutare și de atac a unui submarin inamic, ce va fi atacat din aer și de pe  mare cu  torpile, bombe antisubmarin și bombe reactive.
Următorul moment al activităților  va consta în combaterea migrației ilegale pe mare  realizată de nave și ambarcațiuni ale Ministerului Afacerilor Interne și  ale Agenției Române de Salvare a Vieții pe Mare, după care este  programată o secvență de contracarare a acțiunilor asimetrice pe mare executată de scafandrii de luptă. Fregata „Regele Ferdinand” va  defila prin fața tribunei, cu un elicopter Puma Naval care va simula o manevră de apuntare, marcând terminarea exercițiilor demonstrative.
În jurul orei 12.30, toate navele participante vor saluta  audiența printr-o paradă navală, iar Garda de Onoare și detașamentele de militari din Forțele Navale Române, împreună cu militari din Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și din Ucraina, care participă în premieră la sărbătorirea Zilei Marinei Române, vor defila pe faleza din fața Comandamentului Flotei.
Manifestările dedicate Zilei Marinei Române vor continua în Portul Tomis, de la ora 13.00, prin concursuri tradiționale marinărești și se va încheia cu un concert susținut de Muzica Militară a Forțelor Navale, începând cu  ora 20.45, pe faleză, urmat de retragerea cu torțe a marinarilor  militari.
Ziua Marinei Române a fost organizată pentru prima dată la Constanța, în anul 1902, la 15 august cu ocazia sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor; din  anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare națională.
Cristina Rusu
Sursă foto: Forțele Navale Române (Repetiții generale de Ziua Marinei 2018)
Image with no description
Image with no description
Image with no description
Image with no description
Image with no description