Uncategorized

Decebal, uriașul ce străjuiește Porțile de Fier

Este vorba de statuia celebrului rege dac ce străjuiește Defileul Dunării de la înălțimea de 55 metri. Este cea mai înaltă sculptură în stâncă din Europa și a costat un milion de dolari. Realizarea și finanțarea acesteia aparțin omului de afaceri Iosif Constantin Drăgan, trecut în neființă în urmă cu doar câțiva ani.

Statuia este situată în apropierea zonei de chei denumită Cazanele Mici din Defileul Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova, la 8 km de orașul Orșova. A fost realizată în intervalul 1994-2004 de 12 sculptori-alpiniști în frunte cu sculptorul Florin Cotarcea.

Sub chipul regelui dac este săpată în stâncă următoarea inscripție în limba latină: ,,Decebal Rex-Drăgan Fecit” adică ,,Regele Decebal făcut de Drăgan”.

Statuia regelui Decebal este situată într-un cadru deosebit de pitoresc, acolo unde bătrânul fluviu taie munți croindu-și cel mai lung defileu din Europa. Versanții abrupți, apele Dunării, speciile vegetale ce înfrumusețează zona defileului sunt tot atâtea resurse turistice din apropierea statuii ce atrage dinc e în ce  mai mulți vizitatori.

Sursă foto:  Statuia lui Decebal-FB și Simin Rivandi -FB

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, munte, cer, în aer liber, natură şi apă

Este posibil ca imaginea să conţină: munte, cer, în aer liber, natură şi apă

Este posibil ca imaginea să conţină: nor, cer, copac, în aer liber şi natură