DIN TRANSILVANIA, Uncategorized

Defilare în ținute de epocă și expoziție cu piese reprezentative din istoria militară a Bistriței, luni la aniversarea Brigăzii 81 Mecanizată

Aniversarea Centenarului Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan” se anunță a fi o sărbătoare de colecție care va da posibilitatea bistrițenilor să se bucure alături de militari, dar și să descopere un veac de istorie militară a orașului. Manifestarea se desfășoară luni, 11 februarie 2019 și cuprinde o ceremonie militară și religioasă, urmată de defilarea efectivelor și  tehnicii, respectiv o expoziție interesantă găzduită de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Din rândul militarilor se vor remarca, cu siguranță, cei care vor defila în costume de epocă, o premieră pentru ceremoniile militare desfășurate în Bistrița, cel puțin în ultimii ani de zile. În cadrul ceremoniei, Drapelul de Luptă al  Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” va fi decorat cu Ordinul Național ,,Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari, decretul prin care se conferă acest ordin, fiind semnat la 1 februarie 2019, de Klaus Johannis, Președintele României.

După defilare, de la ora 13, se deschid porțile expoziției dedicate Centenarului marii unități. În cadrul  expoziției, vor putea fi admirate câteva piese din trecutul Brigăzii 81 Mecanizate, printre care Insigna și Drapelul de Luptă al Regimentului 81 Infanterie (a cărei tradiție militară o moștenește Brigada 81 Mecanizată). Drapelul de Luptă al Regimentului 81 Infanterie a fost înmânat delegației regimentului, la 10 mai 1926, la Cotroceni, de către Regele Ferdinand. Potrivit colonelului în rezervă, Gheorghe Tanco, autorul unei cărți despre Regimentul 81, delegația ce a preluat drapelul de la Regele Ferdinand, a fost formată din comandantul regimentului, colonel Kolomyjczuk Alexandru, însoţit de locotenent Vasile Ioan, plutonier major Butiecă Gheorghe „port drapel” şi o gardă de onoare compusă din doi sergenţi şi trei caporali.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Vineri, militarii bistrițeni au desfăşurat repetiția generală pentru ceremonia și parada militară dedicată Centenarului Brigăzii 81 Mecanizată “General GRIGORE BĂLAN” și așteaptă ziua de luni pentru a sărbători, alături de bistrițeni, un veac de tradiție militară în oraș.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Brigada 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan” face parte din Divizia 4 Infanterie ,,Gemina” și are în compunere batalioane de artilerie, apărare antiaeriană, infanterie, tancuri și sprijin logistic, respectiv subunități de brigadă de cercetare, comunicații și informatică, geniu, apărare CBRN (chimică, bacteorologică, radiologică și nucleară), EOD (explosive ordnance disposal) și sprijin logistic.

Din anul 1996, militarii Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigor Bălan” execută misiuni în teatre de operații din numeroase state ale lumii (precum: Angola, Afganistan, Irak, Bosnia, Macedonia etc) unde reprezintă România cu devotament și profesionalism. Chiar  în aceste momente de sărbătoare, militarii Batalionului 812 Protecția Forței ,,Șoimii Carpaților” se află la datorie în  teatrul de operații din Afganistan.

Redacția NotaBN felicită militarii care au slujit sau slujesc în slujba Brigăzii 81 Mecanizate ,,General Grigore Bălan”! La mulți ani!!

Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber

Sursă foto: Brigada 81 Mecanizată