Uncategorized

Deschiderea expoziţiei Comunismul în România a avut loc la Timişoara

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer (KAS), au organizat pe 29 noiembrie vernisajul expoziţiei foto-documentare Comunismul în România, la Bastionul Maria Theresia din Timişoara.

Demersul expoziţional mobil Comunismul în România a fost inaugurat în noiembrie 2016, fiind prin dimensiuni și amploare primul de acest fel în România. Expoziţia însumează peste 100 de panouri unitare din punct de vedere grafic şi complementare din punct de vedere al conţinutului, propunând un minim consens referitor la ceea ce nu trebuie să uităm din perioada comunistă.

La deschidere au avut intervenţii Primarul Municipiului Timișoara, Nicolae Robu, Prorectorul Universității de Vest din Timișoara Prof. Univ. Dr. Dana Petcu, Gino Rado din partea Memorialului Revoluției, președintele AFDPR Timișoara, Teodor Stanca, și președintele Asociației Deportaților în Bărăgan, Petru Mirciov.

În cadrul evenimentului  a avut loc Dezbaterea „Cât comunism mai avem?”unde au participat Ovidiu Ganț, Daniel Vighi, Smaranda Vultur şi Radu Preda. Dezbaterea a fost moderată de Marcel Tolcea.

Radu PredaPreşedinte executiv al IICCMER: „Ideea acestei expoziţii a plecat de la o constatare obiectivă, aceea că, fie din raţiuni birocratice, fie din alte raţiuni, se întârzie acordarea unui spaţiu necesar unui viitor Muzeu al Crimelor Comunismului în România. Şi atunci, în aşteptarea „învelişului”, ne-am gândit că cea mai bună strategie este să ne ocupăm de „miez”. Sper ca acest deziderat al Muzeului Crimelor Comunismului să se îndeplinească, pentru că degeaba celebrăm 100 de ani de unitate teritorială dacă nu ţinem cont că peste jumătate din timpul acesta a fost sub semnul terorii. Sensul unui astfel de muzeu nu este unul vindicativ, nu este o formă de răzbunare, ci o formă de justiţie, memoria ca justiţie, şi o lecţie foarte importantă pentru democraţie.”

Expoziţia poate fi vizitată în perioada decembrie 2018 – decembrie 2019 la Bastionul Maria Theresia.