LIFESTYLE, Uncategorized

Doamnele mărilor. Fregatele Forțelor Navale Române

Marina Română, categorie importantă de forțe ale Armatei României,  a cărei zi este marcată astăzi în orașele maritime și dunărene din țară, are în dotare trei fregate, adică trei mari vase de război, respectiv: Fregata Mărășești (F111), Fregata Regele Ferdinand (F221) și Fregata Regina Maria (F222).

Fregata Mărășești (F111) a fost construită la şantierul naval Mangalia, după un proiect românesc, între 1 martie 1978 şi 2 august 1985 şi este cea mai mare navă de război construită vreodată în România. Potrivit site-ului Forțelor Navale Române ( https://www.navy.ro/ ), această navă a fost lansată la apă, la 2 august 1985,sub numele de ,,Muntenia”,  fiind încadrată ca și  crucişător uşor port-elicopter. Potrivit sursei citate, în anul 1990, printr-un ordin al Marelui Stat Major, s-a schimbat denumirea şi clasa navei, aceasta devenind distrugătorul ,,Timişoara”, iar mai apoi, distrugătorul ,,Mărășești” Din anul 2001, nava a fost încadrată  în clasa fregate.

Fregata Regele Ferdinand (F221), actuala navă-amiral a Marinei Militare Române, a fost cumpărată de la Marina Regatului Unit al Marii Britanii și a intrat în florta României în anul 2004. A purtat inițial denumirea de ,,HMS Coventry F-98”, dar după cumpărarea sa de la britanici, a fost redenumită ,,Regele Ferdinand”, o onoare adusă Regelui Ferdinand I al României. Un an mai târziu, în perioada septembrie-decembrie 2005, fregata a participat, pentru prima dată, la Operația ,,Active Endeavour”, fiind prima prezență românească în teatrul maritim de operații din Marea Mediterană.

În noiembrie 2010, Fregata Regele Ferdinand a participat, din nou, la Misiunea „Active Endeavour”, executând activități  specifice de prevenire și combatere a terorismului și a traficului ilegal, alături de alte nave și forțe aflate sub comandă NATO. În cadrul unor exerciții multinaționale, Fregata Regele Ferdinand a fost certificată NATO nivel 1 interoperabilitate.  În 2009, în premieră pentru Forțele Navale Române, în cadrul echipajului fregatei Regele Ferdinand a fost încadrat serviciul de luptă aviație.

Fregata Regina Maria (F 222)a intrat în dotarea Forțelor Navale Române în anul 2005, fiind cumpărată de la Marina Regatului Unit al Marii Britanii, la fel ca și Fregata Regele Ferdinand, unde a purtat denumirea de ,,HMS London F95”. În timpul Războului din Golf (1991) a fost nava comandant a Marinei Regale Britanice.

Cele trei fregate sunt încadrate cu militari profesioniști capabili să execute misiuni pe timp de pace (căutare și salvare pe mare, supraveghere navală sau aeriană, acțiuni umanitare, protecția unor obiective împotriva amenințărilor de pe mare, instruire navală pe mare, sprijinirea forțelor specializate în combaterea poluării apelor maritime, contrabandei și transporturilor ilicite de armament și droguri etc) sau război (lovirea navelor de suprafață, căutarea și lovirea submarinelor, acțiuni de evacuare a personalului necombatant etc), sub comandă națională sau în cadrul NATO.

Mai multe despre caracteristicile acestor trei nave de război, găsiți aceesând link-ul: https://www.navy.ro/despre/organizare/flotila_56/nave.php.

Sursă foto: Forțele Navale Române

Image with no description

Image with no description

Image with no description

Image with no description

Image with no description

Image with no description

Image with no description

Image with no description