Documente din arhiva lui Nicolae Iorga despre Unirea Basarabiei cu România, în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României

Astăzi, 12 septembrie 2018, prof. univ. dr. Andrei Pippidi, nepotul lui Nicolae Iorga a donat Muzeului  Național de Istorie a României, 27 de documente din arhiva bunicului său, despre Unirea Basarabiei cu Vechiul Regat. Documentele donate au fost adunate de Nicolae Iorga la începutul secolului al XX-lea, în 1918 și în perioada interbelică. Printre acestea se numără: Proclamația prin care basarabenii au fost informați de Sfatul Țării despre votarea legilor agrare, câteva numere din ziarul ,,Sfatul Ţării’ în română şi în rusă, documente purtând antetul Sfatului Ţării, unele cu adnotările lui Nicolae Iorga și documente manuscrise în limba rusă.

Potrivit Agerpres, nepotul marelui Nicolae Iorga a declarat, în cadrul ceremoniei de semnare a actelor de donație desfășurată la sediul Muzeului Național de Istorie a României, că familia sa nu a dorit ca regimul comunist să știe de aceste documente cu atât mai mult cu cât din colecția bunicului său au dispărut aproape toate documentele referitoare la Basarabia.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.