Uncategorized

Elevii de la trei colegii naționale din Brașov, obligați să se transfere dacă nu obțin cel puțin media generală 8 la sfârșitul anului de studiu

Un scandal a izbucnit în această săptămână la Brașov, la trei colegii naționale, acolo unde s-a aflat că regulamentul de ordine interioară prevede ca un elevii ce nu obțin cel puțin media 8,00 la sfârșitul anului de studiu, să se transfere la alte unități școlare. Este vorba de elevii care frecventează gimnaziul la Colegiul Național Andrei Șaguna, Colegiul Național Dr. Ioan Meșotă și de Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil.

Situația a fost făcută publică de  mai mulți părinți ai elevilor de la aceste școli, care au publicat inclusiv un contract educațional, de la Colegiul Național ,,Andrei Șaguna” ce conține această precizare, respectiv:  ,,(6.6) (a) Elevii claselor a V-a, a VI-a şi a VII-a, care la sfârşitul anului şcolar nu obţin media generală de minimum 8.50, mediile generale la limba română şi la matematică de minimum 8.00, sau media generală la purtare de minimum 9.50, sunt declaraţi necorespunzători cu standardele şcolare asumate prin contractul educaţional semnat de părinte în momentul înscrierii la Colegiul Naţional „Andrei Șaguna” şi, în consecinţă, nu vor mai frecventa cursurile colegiului, fiind obligaţi să se transfere, pentru anul şcolar următor, la alte şcoli”. 

În privința acestei prevederi din regulamentul celor trei colegii naționale, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru edupedu.ro că această prevedere este o discriminare și o ilegalitate, în timp ce  Oana Ariana Bucur, inspectorul școlar general din Brașov, a declarat pentru același site că „este un regulament intern pe care școlile l-au stabilit în Consiliul de Administrație și, în condițiile în care acel regulament este semnat de părțile implicate, cred că el devine obligatoriu. Sunt colegii care au performanță și care, pentru a-și menține ștacheta așa cum și-au propus, au impus aceste medii pentru a putea rămâne”.

Rămâne de văzut cum va fi manageriat scandalul de la cele trei școlid e prestigiu din Brașov.