Uncategorized

Elevii vor avea mai puține discipline

Ministrul Educatiei, Monica Anisie, a anuntat ca planurile-cadru pentru gimnaziu si liceu se vor schimba. “Nu e vorba de taiat ore, ci de taiat discipline”, a declarat Monica Anisie.

Noile planuri-cadru trebuie “sa fie construite din perspectiva a ceea ce un elev poate duce, nu din perspectiva a ceea ce profesorul ar trebui sa aiba”, a adaugat Anisie.
Ce se va intampla cu profesorii carora le va fi taiat numarul de ore? Referitor la acest aspect ministrul Educatiei declara ca “ne gandim si la profesorii care vor ramane fara catedra, daca nu mai exista disciplina respectiva in planul-cadru”, a spus ministrul Educatiei intr-un interviu acordat Europa FM.
“De ce avem atatea materii? Cred ca raspunsul ar trebui sa il gandim impreuna si cu Institutul de stiinte ale Educatiei, si cu partenerii nostri, sindicatele, partenerii de dialog, pentru ca acum 3 ani de zile a mai fost experimentat momentul in care s-au regandit planurile cadru pentru gimnaziu. (…) E vorba de regandit modul in care disciplinele s-ar putea preda. Ca nu e vorba de taiat ore, ci de taiat discipline”, a mai declarat noul ministru al Educatiei.
In legatura cu manualele scolare de clasa a VII-a care nu au ajuns inca in scoli, ministrul a declarat ca a semnat deja ordinul de aprobare si ca manualele trebuie sa ajunga cat mai curand pe bancile elevilor.
“Trebuie ca profesorul sa construiasca, alaturi de elevi, lucruri care sa le fie de folos. Sa stiti ca un profesor nu trebuie sa ceara de la elev numai sa memoreze, numai sa stie o anumita formula, ci sa stie pentru ce ii trebuie acea formula, pentru ce trebuie sa invete o limba straina, pentru ce trebuie sa citeasca un anumit roman. Adica tot timpul sa ii contruiesti un viitor si sa stie ca toate aceste informatii il formeaza pe el, ca om”, a completat Anisie.
Parlamentul a votat in octombrie un proiect care scade numarul de ore la scoala si liceu. Elevii din invatamantul primar vor avea 20 de ore/saptamana (fata de 19-22 ore in prezent), elevii de gimnaziu vor avea 25 de ore (fata de 26-34 in prezent) si cei de liceu – 30 de ore pe saptamana.