Uncategorized

Eroii neamului, omagiați la monumentul din Grui, în Munții Călimani

A fost sărbătoare ieri și la Monumentul  Eroilor de sub vârful Grui (Munții Călimani), acolo unde își dorm somnul de veci 60 de ostași grăniceri care apărau pământul strămoșesc în luptele din Primul Război Mondial. Deși vremea a fost capricioasă, un mare număr de localnici de pe Valea Bârgăului au urcat potecile muntelui, alături de militari și preoți, pentru a aduce un pios omagiu eroilor  care și-au dat viața pentru țară în vara anului 1916.

După slujba de pomenire oficiată de un sobor de preoți, la monument au fost depuse coroane de flori, apoi cei prezenți au asistat la defilarea militarilor Batalionului 817 Artilerie ,,Petru Rareș” din Prundu Bârgăului. Este o tradiție ca în fiecare an, de Înălțarea Domnului, eroii de pe Grui să aibă parte de o rugăciune și o lumânare aprinsă în memoria jertfei lor.

Cei 60 de eroi de pe Grui au fost împușcați de armata austriacă și înhumați într-o groapă comună, fără cruce. După război, camarazii au așezat o cruce de stejar pe care au scris: ,,60 de ostași români, morți pentru patrie” și au amenajat un monument modest. În anul 2005, cu ajutorul Mănăstirii din Piatra Fântânele a fost ridicat  actualul monument.

Foto: Florin Rus