Uncategorized

Eroii români n-au liniște într-un cimitir din Harghita. Crucile lor, acoperite cu saci negri de plastic

Incident extrem de neplăcut în Cimitirul Internațional din Valea Uzului (județul Harghita): toate cele 52 de cruci ale eroilor români și monumentul, aflat în apropierea acestora, au fost acoperite cu saci negri din plastic, cel mai probabil de către persoane de etnie maghiară care au publicat ,,isprava” pe portalul Erdely.ma. În articolul în limba maghiară, de pe site-ul menționat mai sus, persoane anonime ce susțin că aparțin unui grup de inițiativă maghiar își asumă actul de vandalism sub pretextul că acele cruci au fost amplasate ilegal. În schimb, reprezentanții UDMR au   anunțat, printr-un comunicat de presă, că se dezic de gestul activiștilor maghiari pe care îl consideră o provocare.

Cimitirul eroilor din Valea Uzului se află la limita dintre localitățile Sânmârtin din Harghita și Dărmănești diin Bacău și este prilej de dispută între autoritățile locale și UDMR, potrivit g4media.ro. Conform sursei citate,  Primăria Dărmănești a amenajat o parte a cimitirului pentru a amplasa și cruci ale unor eroi români, lângă crucile eroilor maghiari, italieni și ruși, dar Primăria comunei Sânmartin susține că cimitirul se află pe teritoriul său. UDMR a protestat și cerut intervenția premierului Dăncilă pentru a împiedica ceremonia de inaugurare care trebuia să aibă loc astăzi, 17 mai, și care a  fost amânată. În scrisoarea deschisă adresată premierului, liderul UDMR Kelemen Humor a cerut să fie oprită denigrarea memoriei soldaților maghiari, respectiv să fie oprită decizia Primăriei Dărmăneşti de amplasare a mormintelor soldaţilor români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropaţi soldaţi maghiari. LIderii UDMR susține că cimitirul militar aparţine comunei Sânmartin şi că a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donaţiile Ministerului Maghiar al Apărării şi din contribuţii  unor persoane fizice.

Conform Mediafax, polițiștii băcăuani au declanșat, vineri, o anchetă pentru a identifica persoanele care se fac responsabile de acoperirea cu saci de plastic a crucilor eroilor români. Aceeași sursă precizează că liderul partidului de guvernământ, Liviu Dragnea, a declarat că trebuie să se stabilească granița exactă dintre județele Harghita și Bacău: ,,Să nu sărim aşa. Trebuie foarte multă cumpătare, înţelepciune şi toată lumea aşezată la masă să vadă care este, de fapt, hotarul, pentru că acolo este o dispută între două localităţi, una din Harghita şi una din Bacău, Dărmăneşti şi Sânmartin, dacă nu greşesc, care-şi dispută un teren. Unii spun că pe un cimitir existent au venit şi au pus peste nişte morminte existente nişte cruci şi spun că e profanare de morminte, alţii spun că nu, că e terenul lor”. 

În Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului își dorm somnul de veci 1143 de soldați  de șapte naționalități ce au luptat pe frontul Primului Război Mondial, în armatele austro-ungară, germană, română și rusă.