Uncategorized

Fără cadouri în școli

Inițiativa pentru competitivitate-INACO, derulează de anul trecut campania publică STOP CADOURILOR ÎN ȘCOALĂ! Pentru că începe anul școlar, campania vizează informarea publicului și totodată susținerea mesajului, care se dorește a fi un apel pentru reașezarea valorilor morale corecte în școală.
Reprezentanții INACO au purtat discuții inclusiv cu secretarul de stat, Ionel Florian Lixandru, la sediul Ministerului Educației și au depus o cerere, alături de propunerea de a organiza Forumul Olimpicilor Români în România. Din partea INACO au participat Andreea Paul, Bogdan Dumitrescu, Izabela Lazăr, Anca Tamaș.
INACO susține că acest mesaj este un SISTEM DE ALERTĂ propus Ministerului Educației (vezi documentul atașat), fiind conștienți însă că rolul principal îl au părinții care nu mai trebuie să cumpere cadouri pentru învățători și profesori, și învățătorii și profesorii care sunt obligați moral să le refuze, pentru a schimba lucrurile în bine. E nevoie de cât mai multe voci lucide cu drag de copii, de educație și de valori.

În urmă cu cîteva luni, fostul deputat Andreea Paul a transmis un mesaj  și a lansat propriu-zis acțiunea.

,,Cu ocazia zilei de 1 martie, gândul meu se îndreaptă către școală. Luna martie este una specială, în care o floare sau un mărțișor se oferă din suflet celor dragi. Nu de puține ori, părinții se înghesuie să cumpere cadouri materiale care nu au ce căuta în școală. Ba chiar se declanșează adevărate ,,competiții” și ,,căutări: dar tu ce i-ai cumpărat?!”. Am lansat anul trecut campania publică STOP CADOURILOR ÎN ȘCOALĂ. M-am ales cu președinția comitetului de părinți de la clasa copilului meu. Acum căutăm învățătorii și profesorii care refuză cadourile materiale în școală pentru a-i promova așa cum se cuvine într-o campanie a excelenței școlare, pe care îi vom premia imediat ce îi găsim în numele think-tank-ului INACO, a comunității de profesioniști ai Inițiativei pentru Competitivitate. Vă rog să-mi recomandați dacă îi întâlniți sau auziți de dânșii: nume, prenume, școala, cine îi recomandă.

Alternative la cadourile aiuritoare care riscă să alimenteze de mici conduitele nepotrivite există.
Vă dau câteva soluții:
Imaginați-vă cum va arăta buchetul unei învățătoare sau profesoare dacă copiii fac dintr-un simplu șervețel o floare sau dintr-un nasture un mărțisor sau dacă se duc să cumpere, să culeagă (din sere, pe vremea asta) și să ofere cu mânuța lui/ei O FLOARE. Copiii să aleagă, dacă simt și vor să facă asta.
Imaginați-vă buchetul cu 11, 23 sau 35 de fire alese de către copiii înșiși, de adevărate primăveri sufletești! Așa cred că trebuie să ne educăm copiii să ofere o floare sau un mărțișor.
Pentru manifestarea aprecierii și respectului părinților există o nouă cale, fără cadouri materiale în școală: să îi propuneți candidați pentru ,,cea mai bună învățătoare/cel mai bun profesor al anului în România”. Începând cu luna mai 2018, copiii și părinții vor putea scrie câteva rânduri sincere, iar premiul oferit în cazul în care câștigă acest concurs național îi vizează tot pe copiii acelei clase pentru mobilizarea și capacitatea de a spune atât de frumos și sincer: ,,vă mulțumim”. Surpriza la momentul potrivit! E mare! Nu o pot divulga înainte de lansarea oficială în luna mai 2018.
Vă invit să propuneți și alte metode creative.

O primăvară minunată și bună educație!”, a menționat fostul deputat.