Uncategorized

Filosoful Mihai Șora a fost premiat de PE cu distincția de Cetațeanul European al Anului

Mihai Sora si Asociatia MagiCAMP sunt laureatii premiului Cetateanul European al Anului, acordat de Parlamentul European. Motivatia celor care i-au nominalizat – europarlamentarii romani Monica Macovei, Cristian Preda si Siegfried Muresan – priveste deopotriva vocatia de a se pune in slujba societatii si a celuilalt, cat si pe cea a apartenentei europene.

Apartinem Europei si asta nu de azi, de ieri, ci de secole in care cultura democratica europeana s-a sedimentat si ne-a definit. Tocmai de aceea, solidaritatea si disponibilitatea pentru celalalt inseamna si apararea acestei vocatii si apartenente europene a Romaniei, au spus, la unison aproape, laureatii de anul acesta ai Premiului Cetateanul European al anului, Mihai Sora si MagiCAMP, prin vocea Melaniei Medeleanu, relatează Ziare.com.

Mihai Sora, “filosoful-cetetean”, asa cum a fost numit, a vorbit limpede si cu inalta modestie care i-a definit profilul public, despre valorea disponibilitatii de a fi alaturi de ceilalti, in spatiul comun european, caruia Romania ii apartine.

“Nu stiu de unde am energia, sper sa o am, asa cum se vede din afara. Ma simt frate cu cei care ma inconjoara, de la ei iau energia pe care incerc sa o valorific spre binele tuturor”, a spus Mihai Sora.

“Acest premiu e pentru mine un imbold la a merge mai departe pe calea pe care o apucasem deja: solidaritate cu cei care ne inconjoara si pe care ii simt facand impreuna cu mine o singura comunitate. Sunt recunoascator. Suntem europeni, facem parte organica din acest continent care este o cultura desfasurata de-a lungul a catorva milenii. Pe acest plan suntem solidari, din acest motiv suntem europeni. Europa este un destin comun, pentru zeci si sute de milioane de oameni, cu care noi suntem solidari”, adauga Sora.

“Cand domnul Sora se manifesta public, simt ca o face in primul rand pentru viitor si raspunsul nostru trebuie sa fie unul public, acela de a ne manifesta si noi pentru domnul Sora. (…) Rasfoind biografia domnului Sora, vezi biografia ultimului secol, cand generatia domnului Sora a reusit sa invinga cele doua totalitarisme, comunismul si nazismul”, a adaugat si Siegfierd Muresan.

Tot valorile comune europene ale solidaritatii si binelui comun sunt cele care compun temelia Asociatiei MagiCAMP, in numele careia a primit premiul Melania Medeleanu.

In compania domnului Mihail Sora, pe care il admiram enorm, la ceremonia de acordare a Premiului Cetateanului European 2018. Suntem recunoscatori pentru onoarea de a imparti acest premiu cu o asemenea personalitate! Multumim!

Publicată de MagiCAMP pe Vineri, 5 octombrie 2018