Uncategorized

Formula 1: Verstappen a câștigat MP al Austriei. Cum arată clasamentele

Marele Premiu al Austriei, de pe circuitul micuței localități montane Spielberg, a fost scena unor mari surprize. Pe scurt, lupta pentru titlul din acest an s-a relansat, după ce liderul clasamentului, Lewis Hamilton de la Mercedes, a abandonat cursa, din cauza unor probleme tehnice care i-au blocat monopostul, iar Sebastian Vettel de la Ferrari a încheiat al treilea.

De altfel, a fost o zi greu de uitat pentru cei de la Mercedes, dat fiind că, în turul cu numărul 15, și celălalt pilot, Valterri Bottas, campionul en titre al Grand Prix-ului, a abandonat, după o problemă la cutia de viteze survenită la o săptămână după instalarea noului motor. Regretul său a fost cu atât mai mare cu cât bolidul pe care l-a condus a plecat din pole position.

Campionul Marelui Premiu al Austriei, a noua cursă a sezonului, este Max Verstappen de la Red Bull, care a parcurs cele 71 de tururi în mai puțin de o oră și 22 de minute. Este primul triumf al lui Verstappen în acest an, grație căruia a urcat pe locul al cincilea în ierarhia piloților.

Kimi Raikonnen, după un start impecabil, și Sebastian Vettel, ambii de la Ferrari, au completat podiumul și au intrat în lupta cu șampanie de la sfârșitul cursei, astfel că Vettel l-a devansat în clasamentul general pe rivalul Hamilton, cu un punct: 146 la 145. Raikkonen este al treilea în topul piloților din acest an, cu 101 puncte.

Au fost mai mulți piloți sancționați înaintea startului. De exemplu, monopostul lui Vettel a fost poziționat mai jos pe grila de start, pe locul 6, din cauza unui incident din calificări, cu juniorul Carlo Sainz.

Eșecul din acest an al celor de la Mercedes închide perioada de invincibilitate a constructorului german pe circuitul austriac, începută în 2014. Dublul abandon din Marele Premiu al Austriei a adus modificări în clasamentul constructorilor. Ferrari a urcat pe primul loc, după nouă etape, cu 247 de puncte, în vreme ce Mercedes ocupă poziția a doua, cu 237 de puncte, iar Red Bull e pe trei, cu 189 de puncte adunate.