Generalul de brigadă (rtg.) Ioan Birișiu: ,,Vă rog să iubiți România! Eu îmi iubesc patria de 94 de ani și o să o iubesc până la ultima suflare”

La 94 de ani, generalul (în retragere) Ioan Birișiu nu uită să transmită generațiilor tinere cea mai mare dragoste a sa, cea care l-a însuflețit întreaga viață și pentru care  a luptat cu arma în mână în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial: dragostea de neam și țară.

Zilele trecute, veteranul de război a împlinit 94 de ani și a fost vizitat de reprezentanți ai Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”, alături de prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț, vicepreşedintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Vasile Puica, reprezentanți ai Centrului Militar Județean Bistrița-Năsăud și ai Asociației Veteranilor de război Bistrița-Năsăud.

,,Vă rog să iubiți România! Eu îmi iubesc patria de 94 de ani și o să o iubesc până la ultima suflare. Împreună cu alți camarazi, precum Col. Liviu Rusu, am luptat pentru țara acesta. Vă rog să luptați și voi”, a transmis pentru generația tânără,  prin intermediul oaspeților, generalul (rtg.) Ioan Birișiu, unul dintre puținii eroi, încă în viață, ai vremurilor noastre.

Generalul de brigadă (retr.) Ioan BIRIŞIU s-a născut la data de 22 iulie 1925 în localitatea Dobalii de Jos, judeţul Trei Scaune (Covasna). A urmat cursurile şcolii primare din oraşul Sfântu – Gheorghe, apoi cursul inferior al liceului  la Colegiul Naţional Sf. Sava  Bucureşti, iar după cedarea Transilvaniei de Nord s-a refugiat împreună cu părinţii la Braşov, unde a studiat la Liceul,, Andrei Şaguna”, obţinând diploma de bacalaureat în iunie 1944. După liceu, a  urmat cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri Activi de Infanterie la Zărneşti și Sibiu, la finalizarea cărora a fost avansat la gradul de sublocotenent (la 1 iulie 1946, prin Înalt Decret Regal). La scurt timp după absolvirea Școlii Militare a fost trimis pe front, alături de companiile ce aveau ca scop dezrobirea Ardealului de Nord. A rămas cu amintiri cutremurătoare din zilele de război, dar n-a uitat să-și iubească, cu tărie, țara pe care a slujit-o ca militar.

Cât timp a activat în Armată, a îndeplinit funcţia de comandant pluton antitanc la Batalionul 2 Vânători de Munte din Braşov, comandant de companie şi ofiţer de stat major la Batalionul 16 Vânători de Munte din Bistriţa, şef de stat major de regiment la Regimentul 219 Infanterie din Slobozia, şef birou cercetare la Divizia 95 Infanterie din Oradea.

Cristina Rusu

Sursă foto: Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, Brigada 81 Mecanizată – Facebook

Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane

Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane

Este posibil ca imaginea să conţină: 10 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare şi interior

Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, oameni stând jos şi interior

Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, interior

Recommended For You

1 Comment

  1. Oameni verticali,roamani adevarati,care-si iubesc tara si poporul din care face parte. Ma bucur sa citesc despre un astfel deroman si ii transmit toata stima mea .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.