ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA, Uncategorized

Generalul Grigore Bălan, eroul dezrobirii Ardealului, comemorat în localitatea natală

Generalul-erou Grigore Bălan a fost comemorat ieri, 14 septembrie 2019, în localitatea Blăjenii de Sus, la 75 de ani de la trecerea sa în eternitate (13 septembrie 1944). La comemorare au participat reprezentanți ai Brigăzii 81 Mecanizată ce poartă numele generalului-erou, ai autorităților locale și județene, ai unor asociații militare, dar și o mulțime de localnici care s-au bucurat de întâlnirea cu militarii și pe care i-au admirat defilând pe ritmurile Muzicii Militare a Garnizoanei Bistrița.

Cea mai mare personalitate militară a secolului al XX-lea din județul Bistrița-Năsăud și, cu siguranță, una dintre cele mai mari personalități militare din istoria ultimului secol al României, generalul Grigore Bălan, supranumit ,,eroul dezrobirii Ardealului”, a căzut pe frontul celui de-Al Doilea Război Mondial în fruntea militarilor care duceau lupte grele pentru eliberarea Transilvaniei de sub ocupația hitleristă.

La începutul lui septembrie 1944, unitățile Diviziei 1 Munte, sub conducerea generalului Grigore Bălan, atacă rezistența hitleristă din regiunea orașului Sfântu Gheorghe. În dimineața zilei de 7 septembrie, vânătorii de munte și militarii voluntari ai Diviziei ,,Tudor Vladimirescu” iau cu asalt orașul, cuceresc regiunea împădurită de la vestul acestuia și îl eliberează a doua zi, pe 8 septembrie 1944. Din nefericire, faptele de arme ale generalului Grigore Bălan se opresc în această zi: ajuns în fruntea militarilor săi ca un adevărat comandant, la nord de Sfântu Gheorghe, lângă podul de la Arcuș, este grav rănit în timpul unuia dintre bombardamentele artileriei inamice.  Evacuat de urganță la Brașov și, mai apoi, la Spitalul Militar din Sinaia, se stinge din viață câteva zile mai târziu, la 13 septembrie 1944, la doar 48 de ani, lăsând ca moștenire faptele de vitejie închinate neamului și pământului strămoșesc.

Decorat cu Ordinul ,,Mihai Viteazul” în rang de Cavaler, Grigore Bălan a fost primul general român căzut la datorie în cel de-Al Doilea Război Mondial, în timp ce lupta pentru eliberarea Transilvaniei. A fost înmormântat în Cimitirul Ghencea Militari, fiind purtat spre locul de veci de cavaleri ai Ordinului ,,Mihai Viteazul”, în admirația bucureștenilor veniți în număr mare să-l conducă pe ultimul drum pe unul dintre cei mai  destoinici militari români ai secolului XX.

La Bistrița, ca un omagiu adus memoriei generalul Grigore Bălan, Brigada 81 Mecanizată, componentă a forței de reacție rapidă a României, ce are în compunere două batalioane ce participă constant la acțiuni de menținere a păcii în teatrele de operații din străinătate (Batalionul 812 Infanterie ,,Șoimii Carpaților” și Batalionul 811 Infanterie ,,Dragonii Transilvani”), a primit numele generalului  erou, căzut cu arma în mână în timp ce lupta pentru apărăarea pământului strămoșesc. Din anul 1992, în curtea Comandamentului Brigăzii 81 Mecanizată ce are sediul în municipiul Bistrița, pe strada ce poartă numele unui alt român destoinic, Avram Iancu, veghează bustul generalului, personalitatea militară ce mai proeminentă  care  s-a născut și a trăit pe plaiurile județului județul Bistrița-Năsăud.

În Sfântul Gheorghe, oraș pe care l-a eliberat cu militarii săi,  un bulevard eternizează memoria generalului Grigore Bălan. De asemenea, lângă podul de peste pârâul Arcuș, este ridicată o cruce pe locul unde generalul a fost grav rănit în timp ce-și apăra țara, chiar cu prețul vieții după cum a jurat atunci când a fost primit în rândurile Armatei României.

Text: Cristina Rusu

Foto: Oana Dolha

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, cer şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 6 persoane, oameni în picioare şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 8 persoane, oameni în picioare şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni şi în aer liber