Uncategorized

Generalul Ion Dobran, un as al Aviației României din Al Doilea Război Mondial, și-a sărbătorit astăzi centenarul

Unul dintre așii Aviației României din cel de-Al Doilea Război Mondial, generalul-locotenent Ion Dobran a  împlinit astăzi 100 de ani. Potrivit paginii de Facebook a Armatei României, activitatea pe front a acestui erou însumează 340 de misiuni de război, 74 de lupte aeriene, 11 victorii aeriene și un avion distrus la sol. Deși a fost doborât de trei ori, a scăpat de fiecare dată fără răni grave.

,,Veteran aviator, erou al celui de-al doilea război mondial, generalul-locotenent Ion Dobran, singurul pilot în viață din Grupul 9 Vânătoare ai cărui piloţi au scris multe pagini glorioase în istoria aviaţiei militare, a devenit un simbol, model de onoare şi demnitate militară, sursă de admiraţie şi respect pentru tinerele generaţii. Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie, promoţia 1941, generalul Dobran a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945” arată sursa citată.

Anul trecut, la împlinirea vârstei de 99 de ani, generalul Ion Dobran a vorbit despre misiunile pe care le-a îndeplinit în luptă și despre valorile pe care le-a respectat chiar și în vreme de război: ,,Căutam să doborâm nu să omorâm! Dacă sărea cu paraşuta mă bucuram …. că ştiam că acasă îl aşteaptă o mamă, o soţie, o logodnică….. Eu toată durata războiului am purtat fotografia mamei la inimă. (…)  Dacă aş avea 20 de ani şi Romania ar fi în pericol, aş mai lupta o dată pentru țară. De fapt, când intram la şcoala militară la 1 septembrie 1939, ne era frică să nu se termine războiul fără să apucăm şi noi măcar să contribuim cu ceva la apărarea patriei. Mai ales la 20 de ani! La 20 de ani nu te mai gândeşti, la 20 de ani pleci înainte” a declarat generalul pentru gândul.info.

Întrebat ce însemană patria pentru dânsul, generalul erou a răspuns: ,, Locul în care ne-am născut, locul la care ţinem, locul în care avem casa şi părinţii şi tot ce ne e drag în ţara asta, asta înseamnă patria (râde). Da’ nu ,,ubi bene ibi patria”, patria nu e acolo unde e bine, e acolo unde te-ai născut, acolo unde ai trăit cu părinţii!”

Marți, 5 februarie, Statul Major General al Forțelor Aeriene a organizat o ceremonie în onoarea veteranului aviator în cadrul căreia eroul a fost înaintat în gradul de general-locotenent (rtr) și i s-a conferit Ordinul „Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler”, cu însemn pentru militari.

Sursă foto: MApN

Familiy photo la aniversarea generalului Dobran - foto Bogdan Pantilimon

Generalul Dobran primiește daruri de la tinerii militari - foto Bogdan Pantilimon

Aspect din timpul ceremoniei organizate la SMFA - foto Bogdan Pantilimon